Реклама / Ads
0| 3903 |06.12.2017 НОВИНИ

След две искания по ЗДОИ и заведено дело НС предостави стенограми от закритите заседанията на ”комисията Деси” за КТБ

.
След две искания по ЗДОИ и заведено дело НС предостави стенограми от закритите заседанията на ”комисията Деси” за КТБ
 
НПО „Ние, Гражданите" отправи питане по ЗДОИ към Народното събрание за предоставяне на достъп до стенограмите от изслушването на представители на държавни организации, отговорни и съпричастни към регулирането и наблюдението на банковата система, и в частност, оценките, мерките, анализа на състоянието на КТБ съм 20.06.2014 г.

На молбата ни от 13.06.2017 г. Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г., получихме отказ.

След заведен пред ВАС иск и в периода на все още течащо дело /след второ наше искане/  НС ни предостави част от тези стенограми, които предоставяме на вниманието на всички заинтересовани или засегнати от фалита и ликвидацията на КТБ граждани и фирми.

Предоставените ни стенограми съдържат изслушванията, отговора на въпроси и оценките на ръководители на БНБ, в т.ч. и на освободения подуправител по направление „Банков надзор" Цветан Гунев, квестори и синдици на КТБ,  на ДАНС, представена от директора Димитър Георгиев, Евгени Евгениев, Полина Кавръкова, на Комисията за надзор на независимите одитори и др. за състоянието на КТБ за периода 2009 – 2014 г. и оценка на причините и виновниците за фалита на банката.

Основните изводи, които ние направихме при изчитането на тези стенограми от периода февруари – май 2015 г. се  свеждат до следните:

    Нито един от изслушаните ръководители и ръководни кадри на БНБ и ДАНС не е забелязал, констатирал, разследвал, нито е получавал сигнали за нередности в инвестиционния процес, кредитирането и кредитния портфейл, свързаността на кредитополучателите в КТБ. За това свидетелстват и резултатите от Надзорната инспекция на БНБ в КТБ, назначена на 26.06.2014 г.

    Предишната надзорна инспекция на БНБ от 2013 г. и извършените от БНБ анализи и тестове за риск по повод придобиването на банка „Банк Агрикол" от КТБ в първата половина на юни 2014 г. показват същата картина.

    Всеки изслушан ръководител на държавна институция изразява убеденост, че паниката и медийно-политическата атака са довели до загуба чрез теглене на депозити в размер, надхвърлящ 1 млрд.лв. Наличните 1,2 млрд.лв. в брой, представляващи капиталова адекватност от 19,5 % според ДАНС са се оказали недостатъчни да противостоят на дирижираната от прокуратура, политици и БНБ атака. При това буквално дни след поставянето на КТБ под специален надзор в трезорите на банката вече е имало налични над 550 млн.лв., като 250 млн. от тях са постъпили от кореспондентските сметки на КТБ.

    Поведението на гуверньора на БНБ и членовете на УС на БНБ е позорящо за репутацията на институцията БНБ. Както и при предишни изслушвания в Народното събрание и Президентството Иван Искров не формулира нито едно свързано изречение. Акцент в изказването му е надделяващият страх, който се опитва да прикрие като обявява многократно, че освен подуправителят на „Банков надзор" /съответно Румен Симеонов и освободеният Цветан Гунев/, никой друг от БНБ не носи вина за фалита на КТБ. Цялостната позиция на Иван Искров и колегите му от УС на БНБ е в ярко противоречие и в нарушение на Закона за БНБ, който би следвало да гарантира независимостта на централната банка и не позволява БНБ да иска или получава съвети и указания за действия от политици, за каквито Иван Искров непрекъснато апелира.

Това е още по-красноречиво изразено в изказванията му на двете заседания на при президента Плевнелиев.

    Комисията прави опит да определи водещия орган при погрома над офисите на КТБ между 13 и 17 юни 2014 г., и установява, че ДАНС не са били в течение и не са действали по искане на прокуратурата. И че въобще не са участвали в мероприятия на прокуратурата срещу КТБ през юни 2014 г. Сведенията, които са били получени от тях относно действията на прокуратурата свързват със сигнал на „Капитал" срещу КТБ или лица от управляващия екип на банката.

    Членовете на Временната комисия по принцип не познават детайлите в регулирането на банковата система, не са специалисти по счетоводство и практически до края на срока на действие на комисията не са прочели т.нар. „одитни доклади" на консултантските фирми, въз основа на които е направена обезценката на активите на КТБ с 92,7 %. Не може да се твърди, че разбират и дори познават принципите на работа и законите, регулиращи дейността на ДАНС и финансовото разузнаване.

    В хода на работата на комисията и изслушванията се очертават двама от сценаристите на погрома над КТБ. Единствените запознати в детайли с „пирамидата" КТБ, чели „одитните" доклади, съветващи останалите членове на комисията да не ги четат, защото „нямало да ги разберат и се нуждаели в дългосрочно обучение по счетоводство и методите на управление на КТБ" са Йордан Цонев и Румен Гечев.

    Тезите на тези двама кукловоди  са в основата на крайните изводи на комисията и практически автори на последвалите изменения  в законите, но не само ЗКИ и ЗБН, а и на регулациите за работата на ДАНС и финансовото разузнаване, Комисията за надзор над ретистрираните независими одитори и т.н., с които се накърняват права на граждани и фирми както в областта на „неприкосновеността на частната собственост", така и по отношение на правата и свободите на слово и справедливост, като впоследствие последните значително се ограничават. Нарушени са редица задължителни регламенти на ЕС, действащи и на територията на България.

    Неофициално /до момента, до който стенограмите са засекретени/ членовете на Комисията считат:

-  за виновни за състоянието и фалита на КТБ УС на БНБ като държавна институция, Прокуратурата и ДАНС;
-      за разбойнически грабеж изплащането на минималните гарантирани влогове на притежателите на преференциални депозити и за виновни Нели Кордовска в съучастие в ФГВБ и квесторите, т.е. БНБ , доколкото те са нейна еманация, с което евентуално бъдещите суми, които ще се изплащат на надгарантираните вложители намаляват с около 3 % от дължимите им суми.

    Официално Комисията обявява за виновни Цветан Василев и ръководния екип на банката, Цветан Гунев и Румен Симеонов – бивши подуправители на Управление „Банков надзор" на БНБ практически като физически лица. По този начин орязват за пореден път правата на ощетените вложители да заведат искове по ЗОДОВ срещу БНБ и други институции.

Към това прессъобщение прикачваме писмото на НС до организацията, което доказва начина, по който са получени официалните стенограми от заседания на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г., както и самите стенограми.


Вера Ахундова
НПО „Ние, Гражданите"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3941 |06.12.2017 Очаквано: Избраха Борислав Сарафов за шеф на следствието . 2| 4415 |06.12.2017 ВСС избира нов директор на Националната следствена служба . 3| 5183 |28.11.2017 Проверяват отдряда на командосите след писмото на баретите . 0| 4481 |24.11.2017 Дете на 1 годинка издъхна след побой от доведения му баща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads