Реклама / Ads
18| 8201 |16.01.2020 НОВИНИ

Вера Иванова от ”Системата ни убива”: Министър Сачева лъже, майките отново излизат на протест

.
Деница Сачева, Бойко Борисов на среща с майките
Новият министър на труда и социалните грижи лъже по най-безобразния начин. Причината 13 000 души, които са с различни проблеми, да останат без асистент, е по вина на ГЕРБ. Те ограничиха разпоредбите в закона, заради които бяхме 6 месеца на улицата. Сега ще търсели програми и начини за финнасиране. Излъгаха ни, а хората не могат да оцеляват без асистент. Обмисляме отново да излезем, защото това е безобразие.
 

Това каза пред Фрог Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" по повод отвореното писмо, което вчера майките на деца с увреждания изпратиха до министър-председателя Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и омбудсмана Диана Ковачева.

 

Ето какво  се казва в него:

"Във връзка със зачестилите сигнали за прекратени асистентски програми, към хора с реална нужда от асистирана подкрепа и лишени от такава от 1 януари 2020г., предлагаме в спешен порядък да влезе в пълната си сила Закона за личната помощ, като отпаднат наложените му ограничения до 1януари 2021г.

 

Това напрактика би решило възникналият огромен социален проблем, като навреме удовлетвори потребностите на тези наши съграждани. За нас е необяснимо, защо трябваше изобщо да се стига до тук, след като се знаеше, че ще има ощетени. Очакваме незабавната ви реакция, защото става въпрос за живи хора с нужда от подкрепа. В противен случай, живота им е застрашен и това ще е равнозначно на престъпление."

 

Вера Иванова обясни, пред Фрог, че наложеното ограничение в последствие е направено от управляващите с мотива, че в бюджета няма необходимите средства, въпреки, че след протестите на майките и множестовто разговори и обещания, законовата промяна е направена.

 

Една от майките се обърнаха и лично към министър Сачева. Ето какво написа тя:

"Г-жо Сачева, вашата визитка ви афишира като опитен политик. Това значи ли, че може лъжата да бъде използвана за политически цели, които не са свързани с гарантирането на основни граждански права. Питаме, защото вчера вие пред всички медии изказахте на глас една откровена лъжа, че Закона за личната помощ бил предвиден само за деца и лица, които имат ТЕЛК с ЧУЖДА ПОМОЩ. Лъжа!

 

Закона предоставя възможност за задоволяване на потребността от лична помощ на всеки, който има потребност от такава, но беше приет с ограничението до 2021 година, това право да го имат само изброените от вас лица и то само до 8 часа на ден, а не неограничена както закона казва. Още едно ограничение, което трябва да падне. Беше приет така, с ясната мисъл, че ще има хора които няма да могат да се възползват от това им право до тогава.


И Г-жо Сачева, предайте на омбудсмана и на другите загрижени за 13000 души лишени от личните им асистенти и останали без такива, че цифрата е много по-голяма, защото тук не влизат хора, които не са успяли да се класират в тези програми, поради ограничения капацитет който изначално те имаха. Това са хората останали под чертата, не по критерий, че са в по-добро състояние. Мислете и за тях!


Не разбираме, защо се казва, че се планира механизъм по който да бъдат подпомогнати, като си има цял закон който би могъл да влезе в сила, така както е без ограниченията и да задоволи нуждата от асистирана подкрепа на тази най-уязвима група от обществото. Защо се опитвате да заблуждавате обществото и да противопоставяте групи хора с едни и същи проблеми.


Закона за личната помощ е за ВСИЧКИ, които са с нужда от лична помощ. Така беше замислен и така беше извоюван. Ограниченията вие ги сложихте. Властта!
Поправете си грешката и се извинете на ощетените. Така правят истинските политици. УСПЕХ Г-жо #DenitcaSacheva"

 

Нели Димитрова, Фейсбук

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4878 |06.12.2019 Майка от ”Системата ни убива”: Питам властта, питам и заспалия си народ? В такава държава ли искате да живеете? . 12| 4923 |22.11.2019 НС: 700 лева пожизнена пенсия за Лили Иванова и още седем изтъкнати творци . 10| 5979 |04.10.2019 ”Системата ни убива”: Писна ни да се гаврят с децата ни, на живот и смърт е! . 1| 10042 |13.05.2019 СГС потвърди: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads