Реклама / Ads
0| 5523 |09.10.2007 НОВИНИ

Веска Караманова предложи общините да помогнат за учителските заплати

.
Промяна на нормативната база, с която да се даде възможност на общините да увеличат заплатите на работещите в бюджетната сфера, поиска Веска Караманова, досегашен кмет на община Созопол и кандидат за втори мандат.
 

 

 

По този начин, общините с финансова стабилност ще могат да повишат възнагражденията на учителите, а ангажимента на държавата ще остане към малка част от бранша, където местните управи са с ограничен ресурс.

Караманова вече е сигнализирала Националното сдружение на общините, предложението е изпратено и до министерствата на финансите и на образованието и науката. В него се предлага изменение на постановление №175 на МС от юли 2007 г., където за всяка община са залегнали единни стандарти и средни заплати на персонала в делегираните от държавата дейности.

„За общини, като Созопол, разполагащи с достатъчно местни приходи, поисках да се направи допълнение на точка 6 от постановлението, с която промяна ще имаме законово основание на местно ниво да стимулираме допълнително работещите в бюджетната сфера, респективно учителите”, обясни Караманова. Тя допълни, че ако се освободи средната брутна работна заплата, община Созопол има възможност да я увеличи с 30-35% извън определените стандарти. Това е следствие на високия ръст на приходите в общината, местния бюджет също прогресивно расте и от 4 мил. през 2003 г., сега е над 15 мил. лв. Благодарение на тази финансова стабилност, учителите в общината получават 13-та заплата и средства за работно облекло в размер на две минимални заплати. Караманова първа лансира идеята за увеличаване на работните заплати в бюджетната сфера със средства от общините, разполагащи с такъв финансов ресурс. Тя сподели, че подкрепя стачката на учителите и допълни, че работата им, свързана с възпитание и даване на знания на децата, заслужава достойно заплащане. Самата тя е работила като преподавател по география в созополското училище „Св. св. Кирил и Методий”. Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4728 |09.10.2007 "Планът Колев" ще спасява Пернишко . 3| 4816 |09.10.2007 Поредна серия преговори за стачката в образованието . 2| 5031 |08.10.2007 Помощник шериф застреля 6-ма в САЩ, после колеги гръмнаха него . 1| 6861 |08.10.2007 Ново обвинение срещу Максим Стависки за катастрофата край Ропотамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads