Реклама / Ads
6| 10470 |30.09.2012 НОВИНИ

Веска Меджидиева отрече да крие братя Галеви

.
Не съм заможна. Живея в нормално жилище от 200-300 квадрата. Това заяви от Кейптаун банкерката Веска Меджидиева, която преди 16 г. напусна България, за да не бъде арестувана.
 

В скайп връзка с Люба Кулезич по ТV7 тя категорично отрече да е приютавала избягалите братя Галеви. Призна, че откакто е в ЮАР, контактите й с приятели и бивши партньори от България са ограничени.

Не бих казала, че съм самотна. Имам приятели в Кейптаун, българи включително. Грижа се за децата си. Нямам време за самота, каза Меджидиева, обвинена за източването на Българска земеделска и промишлена банка. В Кейптаун работела като строителен инженер, явявала се на тестове и конкурси, които печелила. Дори била преподавател в местен университет.

Меджидиева обясни подробно обстоятелствата около заминаването й от България през април 1996 година. Тогава не й е било повдигнато обвинение, нямало и проверки от полицията и следствието. Въпреки това напуснала, защото тогава започнали масирани атаки срещу кръга “Орион” в пресата. Инициатори на тези атаки били Андрей Луканов и Иван Татарчев, които пък имали вражда със съпруга й Румен Спасов.
Веска обясни, че навремето Жан Виденов казал, че “Орион” е “приятелски кръг”, но това било изтълкувано грешно от медиите.

По отношение на Българска земеделска и промишлена банка Меджидиева каза, че тя била сред съучредителите й. Тъй като банковият закон не бил поправен и важали текстовете от комунистическо време, сметката на банката трябвало да бъде на “социалистическо предприятие”. Понеже банката била капиталистическо предприятие, Меджидиева решила да открие сметка в Първа частна банка на свое име, където да се внесе първоначалният капитал.

Самата банка била замислена в помощ на земеделските стопани, на които по това време много трудно се отпускал кредит. Идеята била земеделските кооперации да станат акционери и да направят вноска в първоначалния капитал. Не всички от тях, обаче, можели да извадят парите в определения срок. Затова “Орион” дофинансирал началния капитал с уговорката кооперациите да възстановят парите, когато могат.

Меджидиева не можа да обясни къде са отишли парите. Според нея няма източване. През 1996 година тя извършила няколко банкови операции, за да запази реалната стойност на парите от инфлацията. Така натрупала 30 млн. печалба плюс първоначалния капитал от 200 млн. “Това е първата банка, която беше създадена с реално внесен капитал”.

На конкретния въпрос къде са отишли парите тя отговори, че й било омръзнало от тези спекулации, които вече 16 години обикалят медиите.

Със средствата имал право да оперира главният счетоводител. Нищо друго не стана ясно относно изчезналите пари. Тя също имала право да пипа сметките, потвърдено й от централната банка.

По-важното, според нея, е, че банката никога не е обявявана във фалит. Атаките срещу нея дошли от Иван Татарчев, който тогава беше главен прокурор. Той внесъл във Върховния съд искане да се анулира лицензът на банката. “Банков надзор” направил сериозни ревизии. Актовете и досега се пазят в централната банка и всеки може да ги провери. Лицензът на банката никога не е отнеман. Иван Костов също натискал БНБ да отнеме лиценза, но му било отказано поради липса на мотиви.

Меджидиева предположи, че може да е била готвена за “бушон”, тъй като само нейното име фигурирало във фирмите, в които участвала. Съпругът й Румен Спасов излязъл от “Орион комерс” заради името си, което непрекъснато създавало проблеми пред бизнеса.

Меджидиева потвърди казаното пред ШОУ, че подала молба за развод заради сексуалния тормоз, който Румен Спасов упражнявал над дъщеря й. Тя коментира личните им отношения с половин уста, споменавайки, че Спасов й се извинил, но тя не можела да приеме подобна обида. Въпреки всичко жената се грижела за него, когато се разболял от рак, защото смятала, че не е човешко да бъде изоставен в това състояние. Обикаляла лекарите в Кейптаун, докато Спасов не издъхнал в ръцете й.

Междувременно Иван Татарчев ходил два пъти в южноафриканската столица да иска екстрадирането на Меджидиева в България. Това тя определи като прецедент.

“Не се чувствам виновна. Никога не съм направила нищо незаконно. Политически използвана – да”, заяви тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4824 |13.09.2011 Защитен свидетел се отрече от свои показания . 7| 4748 |26.05.2011 ДПС отрече, че ще се меси във вота на сините . 43| 7348 |09.05.2011 Ключовият свидетел се отрече от показанията си по делото „Масларова” . 5| 4742 |17.01.2011 Касим Дал отрече да прави партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads