Реклама / Ads
1| 5776 |05.06.2007 НОВИНИ

Вестниците във вторник

.
Вестниците пишат за намесата на президента на местния вот; за това, как царят оправя НДСВ за седмица; за неведението около новата агенция за сигурност; за неграмотните българчета от 4-ти клас.
 

Първанов се намесва активно на местния вот, научаваме от Сега.

Дебютът на инициативата на президента Георги Първанов за по-засилено участие на гражданското общество в политиката и управлението на държавата ще е на местните избори. Под егидата на държавния глава вчера бе създаден Национален комитет от интелектуалци за подкрепа на следващ мандат на успешните кметове в страната. "В него влизат 15 души от сферата на науката, културата, изкуството и спорта. Комитетът е създаден с подкрепата на държавния глава. Това е първата крачка за реализирането на идеята му за участие на гражданското общество в политиката", разказа пред "Сега" един от участниците в комитета проф. Николай Овчаров. Останалите активисти са Иван Гранитски, акад. Антон Дончев, Любомир Левчев, актьорът Венцислав Кисьов, поетесата Лиляна Стефанова, режисьорът Вили Цанков и Нешка Робева. Комитетът ще бъде регистриран като сдружение. Той ще обяви публично подкрепата си за 15-20 кметове, които според членовете му се справят успешно с работата си. Първият избран е кметът на Търговище Красимир Мирев, който ще се кандидатира като независим за трети мандат. При посещението на Георги Първанов в Търговище вчера кандидатурата на Мирев бе официално издигната.

Доган се пазари за горите, установява Монитор.

Доган води упорити пазарлъци за компенсации за горите, твърдят социалисти. Лидерът на ДПС бил на мнение, че с отнемането на един от най-значимите ресори от земеделското министерство формулата за разпределяне на властта между тримата коалиционни партньори вече била нарушена. А движението му - ощетено.  Освен фонд "Земеделие" от ДПС искали и да поемат и  управлението на САПАРД. Социалистите нямали нищо против да дадат на Доган фонда, но с агенцията, която разпределя европейските пари за земеделие и селски туризъм не желаели да се разделят. Шеф на Агенция САПАРД в момента е Владимир Карамишев от квотата на БСП. Още през март съдът отстрани Асен Друмев от шефския пост във фонд "Земеделие" заради сключени от него неизгодни договори за наеми, които са ощетили министерството на Кабил с над 1 млн. лв. Два месеца по-късно Друмев подаде оставка, а на мястото му бе назначен временен шеф. Фондът е атрактивен най-вече с разплащателните агенции, които разпределят европейските субсидии за земеделие, животновъдство, винопроизводство.
БСП отдавна иска да получи управлението на горите. От "Позитано" 20 обаче са категорични, че ако цената затова е даването на  фонд "Земеделие" и Агенция "Сапард" на ДПС е по-добре да забравят горските си мераци. Според социалисти не било изключено, ако Доган не се съгласи да получи само една от двете ключовите позиции от земеделското министерство, управлението на горите да остане при ДПС. В соцпартията се чуват все повече гласове, че отливът на избиратели се дължи на съвместното управление с ДПС, която традиционният електорат на БСП не харесвал.

Царят оправя НДСВ за седмица, прогнозира Стандарт.

Бунтът на мишките спъна играта на котките. Конгресът на НДСВ провали тайна вечеря на лидерите на тройната коалиция. На нея Станишев, Симеон и Доган трябваше окончателно да подредят рокадите в кабинета. Сглядата беше насрочена за неделя вечер, но в последния момент Сакскобургготски се обадил на партньорите си, за да я отложи. Причината за внезапния маньовър на царя били скандалите на жълтия форум. На конгреса лагерите на Милен Велчев и Пламен Панайотов се счепкаха с взаимни обвинения в манипулиране на форума. Игричките им вдигнали кръвното на царя и той помолил Станишев и Доган за отсрочка на договорките. Докато влезе във форма и вкара ред в партията си, разказаха източници от "Стамболийски" 45 А. Засега няма дата и час за новата среща на лидерите, твърдят от централите и на трите управляващи партии. Единственото, което се знае, е, че тримата трябва да се видят на шест очи тази седмица. Идната пък ще се събере Съветът на коалицията, за да доуточни детайлите. Целта е до средата на юни целият пакет от промени в кабинета да бъде вкаран за гласуване в Народното събрание.

Таен щаб командвал конгреса на НДСВ, издава Труд.

Таен щаб начело със синдикалния шеф на “Промяна” Димитър Диманов е режисирал конгреса на НДСВ в неделя. Диманов наел малко помещение, откъдето на монитор следял какво се случва в зала 1 на НДК и дърпал конците на жълтия форум, твърдят царисти. За да не се набива на очи с присъствието си, той пратил в залата бодигарда си. Телохранителят му се навърташе около комисията по избора, която обобщаваше данните от гласовете в залата, видя “Труд”. Димитър Диманов е сред най-близките съветници на Симеон Сакскобургготски.

Царисти: Симеон овласти кръга Велчев, пише Дневник.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски засили влиянието на досегашния си заместник Милен Велчев в партията, вкара във висшето ръководство негови доверени хора и елиминира опонента му - Пламен Панайотов. Така обобщиха в понеделник царисти сериозните промени в политическия съвет, направени от извънредния конгрес в неделя. Според тях Симеон целял реформа в НДСВ и отваряне към сродни формации като "Новото време" и дори ГЕРБ. Докато от "Новото време" разчетоха тъкмо такива знаци и коментираха, че сега създаването на голям либерален блок е по-възможно, от ГЕРБ бяха повече от скептични. В никакъв случай няма да правим коалиция с "тези неуравновесени хора", каза пред журналисти в понеделник столичният кмет Бойко Борисов. Той определи изказванията за излизане на НДСВ от управляващата коалиция като думи, които не кореспондират с реалността. Вместо Симеон да им протегне ръка, както очаквали, той "ударил голям шамар", допълниха неофициално негови приближени.

МВР и отбраната са в неведениe за новата спецагенция, научил е Дневник.

Проектът за нова стратегия за национална сигурност се обсъжда от тесен кръг експерти към Министерския съвет въпреки заповедта на премиера Сергей Станишев документът да бъде подготвен от междуведомствена група с представители на всички министерства, които имат отношение към него. Това научи в понеделник "Дневник" от правителствени източници.
По неофициална информация експертите са заседавали на няколко пъти в последните месеци под ръководството на секретаря на Съвета по сигурността Петко Сертов. На срещите обаче не са били поканени представители на МВР и Министерството на отбраната. Информацията беше потвърдена от високопоставени източници от двете ведомства. Според тях целта е била те да бъдат изолирани от обсъжданията за бъдещата Национална агенция за сигурност, в която ще бъдат прехвърлени специални служби от двете министерства - Националната служба за сигурност (НСС), военното разузнаване и контраразузнаване, както и на финансовото разузнаване.

Следовател № 1 в отпуск до 15 юни, мисли за оставката, отбелязва 24 часа.

Шефът на Националната следствена служба Ангел Александров е удължил отпуската си до 15 юни, научи “24 часа”. Той почива до края на май заради прокурорската проверка по скандала му с министър Румен Овчаров. Следовател №1 не е решил дали да даде оставка, разказаха негови близки. До седмица обаче щял да обяви решението си. Той не искал да напуска под натиск, тъй като смятал, че не той е разпалил свадата с Овчаров, Христо Лачев и Корнелия Нинова. От едно негово законово правомощие, каквото е искането за дисциплинарно наказание на следовател, започнала координирана компроматна атака срещу него. Александров бил убеден в правотата си и не се отричал от думите си.

Изтребители над София за Буш, научаваме от Стандарт.

Изтребители от Българските военновъздушни сили ще пазят американския президент Джордж Буш и съпругата му Лора. Първата двойка на САЩ пристига на визита у нас на 10 и 11 юни. През 48-те часа на височайшето гостуване в небето над София ще кръжат родните изтребители. Същевременно целият център на София ще бъде блокиран заради драконовите мерки за сигурност. Повече от 3000 полицаи са ангажирани в охраната на Буш. Униформените обаче ще бъдат без оръжие. Охранителите ще са разположени буквално на всеки 2 метра от маршрута на американската делегация. На всички ключови кръстовища ще има полицейски патрули.

Скриват клошарите от Буш, пише Новинар.

На 11 юни София ще бъде приветлив европейски град без просяци, роми миячи на коли, цигани с конски каруци и оръфани клошари. В центъра няма да има паркирани една върху друга коли, а по терасите няма да се развяват прани гащи. Всичко това ще ни осигури Джордж Буш. Столичните полицаи разчистват града от просяците и децата, които мият стъклата по кръстовищата. Всеки началник на РПУ в града ще носи отговорност в неговия район да няма лежащи на тротоара просяци и миячи на коли. Ако сред децата, които мият стъкла, има избягали от домове, те ще бъдат върнати, а за останалите можем само да ги разгоним, защото няма основание за задържане, обясниха от МВР. Масираната акция е заради предстоящата визита на американския президент в София. Джордж Буш и съпругата му Лора се очаква да дойдат у нас с късен полет от Албания в неделя. Визитата е по покана на българския президент Георги Първанов и съпругата му Зорка, които бяха отвъд океана през 2005 г. Най-рано вечерта в петък пък ще стане ясно кои точно улици ще се затварят и кога, заявиха от общината. Най-вероятно трамваите, тролеите и рейсовете от градския транспорт в София ще се движат по график, но няма да спират на определени спирки и ще минават през затворените участъци транзит

В четвърти клас не знаят да пишат, установява Труд.

Българските ученици от началното училище не умеят да пишат грамотно. Тъжният факт лъсна от анализа на националния тест по български език и литература, който всичките 60 хиляди четвъртокласници държаха през месец май. Средният успех от теста е 14,40 от общо 20 точки.
В препитването имаше 15 въпроса с готови избираеми отговори и диктовка. Точно тя, според специалисти, измерва грамотността и при нея средният резултат е плачевен - едва 2,5 точки. Това означава, че малчуганите са се справили за тройка.За четири години учене малчуганите не са усвоили правилното писане на гласните, изпускат звукове, съединяват думи. “Не бих искал да правя генерален извод, че децата не могат да пишат, но резултатите не ми харесват”, каза вчера просветният министър Даниел Вълчев. Предстоял “сериозен разговор с експерти и специалисти”, за да се реши проблемът.

Няма промяна в конкурса след VII клас, уточнява Дума.

Не е вярно, че на приемните изпити за гимназиите след VII клас отпада преразказът, опроверга слухове министър Вълчев. Формата и условията за кандидатстване МОН оповести още преди началото на тази учебна година. Конкурсите са на 19 юни по български и литература и на 25 юни по математика. Те ще започват в 9 часа и ще са по 3 часа. Тестовете по математика са по 50 въпроса, в някои са дадени 4 отговора за избор на верния, на други просто трябва да се отговори. На 50-те въпроса по български език и литература трябва да се отговори за 1,45 ч., след това децата ще имат 15 минути за запознаване с неизучаван текст в размер до страница и половина и после за един час трябва да го преразкажат от името на някой герой.

Хотели наемат персонал без трудов договор, четем в Труд.

В хотели и ресторанти наемат без писмени трудови договори, в текстилни и шивашки цехове карат хората да работят извънредно, без да им плащат за това. В транспортните фирми не признават официалните празници и не дават двойна надница. Това са само част от над 10 136 нарушения, хванати от контрольорите на Главната инспекция по труда (ГИТ). На много места те са влизали внезапно и нощем. Двумесечната проверка на ГИТ в 4443 предприятия, възложена от Върховната административна прокуратура, за много работодатели ще завърши със солени глоби, а други може да се изправят и пред съда.

Добавката за стаж остава 0.6% на година, успокоява Сега.

Минималният процент на добавката за стаж и професионален опит ще остане 0.6% за всяка прослужена година. Предложението е на правителството и е подкрепено от синдикатите. Вчера на заседание на комисията по доходите и жизнения стандарт към Националния съвет за тристранно сътрудничество бизнесът категорично отхвърли този вариант. Като алтернатива работодателите предложиха график за поетапно намаляване на минималния процент всяка година. Според представителите на социалното министерство обаче правно основание за въвеждане на график няма. Тепърва синдикатите и работодателите ще договарят и професиите, които ще зачитат за сходни при смяна на работата и при които добавката ще се запазва. Това обаче ще се записва в колективните трудови договори по браншове. Работодатели, които не членуват в браншови организации, сами ще описват сходните професии, които признават. Ако не го правят, ще търпят санкции. На срещата е обсъдена и наредба за договаряне на работната заплата. Според проекта размерът на минималната заплата за страната няма да може да е по-малко от 110% и по-голям от 145% от размера на линията на бедност за страната за съответната година. Освен това не трябва да превишава и 50% от размера на средното възнаграждение, обявено от НСИ.

Циклон донася проливен дъжд, прогнозира Новинар.

Средиземноморски циклон, който ще мине във вторник и сряда над страната, ще донесе обилни валежи, твърдят синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. В югозападната половина на страната се очаква валежите да достигнат до 50 литра на квадратен метър за 48 часа.
В Североизточна България ще превалява на отделни места и валежите ще бъдат по-слаби, се посочва в съобщението. Главният директор на Гражданска защита Андрей Иванов е разпратил писма до регионалните дирекции на Министерството по бедствия и аварии с предупреждение, че се очакват порои.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 296 |28.03.2024 Съмна бульо! Вадим електронно документи за имота . 2| 347 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 5| 533 |28.03.2024 Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице . 0| 422 |28.03.2024 Украинският военен министър настоя НАТО да осигури на страната му допълнителни системи за ПВО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads