Реклама / Ads
3| 4310 |22.11.2015 НОВИНИ

Ветрища отнесоха България

.
паднали дървета потрошииха стотици коли
Бурният вятър пренасочи самолети и предизвика поражения на много места в страната. В Северозапада вятърът отнесе дървета, стълбове и покриви. Поривите счупиха ветромера на връх Мургаш.
 
В столицата има множество сигнали за паднали дървета, увредени пътни знаци и рекламни пана. По данни на ЧЕЗ, най-тежка е ситуацията в южните квартали.

В Дупница, Елин Пелин, Своге и Самоков също има сериозни щети.

Най-сериозни проблеми вятърът създаде в южните райони на София. До обяд днес 125 сигнала за паднали клони и дървета по улични платна и тротоари са предадени за предприемане на действия по обезопасяване и премахване.
5 столични квартала останаха без ток заради аварияПаднало дърво е повредило далекопровод

Екипите обезопасяват надвиснали ламарини, като на места, където това е затруднено се поставят и предпазни ленти. Екипи на „Зелена система”, Столичен инспекторат също работят по дейности по почистване на клони.
Поражения след бурята в София


Осем екипа на фирми, ангажирани с поддръжка на уличното осветление, работят по отстраняване на възникнали повреди в уличното осветление. Екипите работят в „Овча купел – стара част”, селищата Световрачене и Чепинци в район Нови Искър.

Общо 77 сигнала за скъсани електро проводници са предадени за предприемане на действия по отстраняването им от ЧЕЗ.


Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която нарежда на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите , осъществяващи външна реклама, да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти. Фандъкова възложи и на екипите на пожарната служба, аварийно-спасителното звено, Столичния инспекторат и дирекция „Зелена система“ да предприемат всички необходими действия по отстраняване на опасни елементи и паднали дървета от пътните платна и тротоарите.


От Столичната община призовават гражданите да са внимателни при придвижването си в града.
Силният вятър скъса проводници, ЧЕЗ работи по авариитеНа места той е достигал до 27 м/сек

В Монтанска област стихията прекърши дървета по пътищата от областния град към Берковица и село Студено Буче. 30-метров бор падна и върху къща в бойчиновското село Охрид. От вчера следобед стопанинът не може да се свърже с дежурен екип на ЧЕЗ, който да спре електричеството.

Едни от най-тежките поражения са във Враца. Стихията прекърши електрически стълбове и дървета, отнесе покриви, огради, помете автобусни спирки. На улица „Никола Обретенов" вятърът е изтръгнал ламаринен покрив на дърводелски цех и го е запратил в отсрещната къща. В пострадалите квартали няма ток повече от десет часа. След бурята обаче над града изгря дъга.

Бурята пренасочи самолети. Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ.

Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - от Валенсия, Дубай и Лондон.

"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", възмути се инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището.

Два самолета - от Валенсия и Дубай, са пренасочени, но е организиран транспорт, съобщиха от Летище София. Още един полет - от Лондон, е бил пренасочен към Пловдив по-рано. "Три часа няма кой да дойде със стълба да свали хората, също като нас", каза за bTV инж. Маслев.

Самолет на „Lufthanza”, който е пътувал от Мюнхен, е трябвало да кацне в София снощи, но е пренасочен към Букурещ.

В планините вятърът вече втори ден е ураганен

Метеоролозите отчетоха, че най-ветровито е било във Враца и Монтана тази нощ, където поривите на вятъра стигнаха 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово. На връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че скоростта му не можеше да бъде измерена.

В Западна България най-страшното вече мина. Там вятърът промени посоката си. Това показва, че вече ще започне да отслабва.

В източната половина от страната и през следващите часове вятърът ще бъде опасен. Бурен вятър духаше на много места, в Бургас и на нос Емине на моменти скоростта на вятъра превишаваше 100 км/ч.

В планините вятърът вече втори ден е ураганен - с пориви над 144 км в час. Не може да се каже каква е била точната скорост, защото ветромерите измерват до 144 км в час.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7014 |22.11.2015 Партията на Енчев: България получи тежък енергиен шамар . 2| 4431 |22.11.2015 Бури брулят България; уредите не хващат скоростта на вятъра . 2| 5594 |20.11.2015 Мигрантите от Македония, Сърбия и Румъния тръгват към България . 1| 4236 |20.11.2015 ЕК зове: България да върне 316 957 евро от фондовете за селското стопанство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads