Реклама / Ads
50| 6308 |15.07.2010 НОВИНИ

Вяра Анкова поема БНТ за 3 години

.
Вяра Анкова
С пет от пет възможни гласа Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Вяра Анкова за генерален дирактор на Българската национална телевизия. Това стана на 15 юли и решението бе обявено от председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов. Трима от медийните надзорници - София Владимирова, Георги Стаменов и Георги Лозанов - номинираха и концепцията на Люба Кулезич.
 
Припомняме, че още на 9 юли 2010 г. Frognews.bg единствен написа, че именно Анкова ще е новият шеф в държавната медия, която трябва да се превърне в обществена. Написа и защо ще стане така.

В изложението си преди обявяване на резултата Лозанов сподели мнението си за проведения конкурс и участниците в него. Каза добра дума за всеки, изтъкна достойнствата на предложените концепции, не пропусна и слабите места.

Люба Кулезич много аргументирано доказа каква трябва да бъде телевизията и аз подкрепям напълно нейното виждане. Вяра Анкова обаче ни убеди каква може да бъде в сегашните, в реалните условия, интелигентно реши уравнението Лозанов. По такъв начин той даде да се разбере, че зрителите не могат да получат телевизия, каквато искат да имат и ще трябва да се задоволят с продукт на моментните възможности.

Вяра Анкова не би трябвало да бъде дори допусната до конкурса, ако е замесена в лошите практики, за които се говори в БНТ при досегашното управление. Да, била е член на ръководството, но няма доказателства за участието й в злоупотреби, допълни Лозанов.

Изборът е справедлив, ако и статуквото е справедливо. Пожелавам на новото ръководство да се справи с реформата в БНТ, защото другото означава смърт на БНТ, заяви Кулезич след гласуването.

Общо седем кандидати пожелаха да управляват БНТ през следващите три години на мандата. Това бяха Радомир Чолаков, Радостслав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич, Вяра Анкова и Александър Бешков. Емилия Стоева отпадна, защото няма пет години стаж в телевизията.

Анкова заслужено спечели. Приятната изненада в този конкурс беше Люба Кулезич, заяви след избора на СЕМ Сашо Диков от Канал 3. Но тя е от журналистите, от които мнозина се плашат, че ако вземат управлението в дадена медия, ще наложат радикални промени и високи изисквания, допълни той.

Единствено Канал 3 излъчи пряко трите дни на събеседване с кандидатите и избора на генерален дирактор на четвъртия ден.

Конкурсът за шеф на БНТ бе съпроводен с поредица скандали и разкрития за финансови злоупотреби от досегашното ръководство. Упорити версии още в началото определиха Анкова като фаворит, защото била подкрепена от президента Първанов и от лоби в ГЕРБ. Зад кандидатурата й били застанали и олигарси, които очаквали тя да не направи БНТ конкурентна на техните електронни медии и по този начин да запазят монопола си на рекламния пазар и рейтингите. Тя отхвърли тези обвинения по време на конкурса. Нейни колеги пък организираха подписка, за да я подкрепят. Намесиха се и профсъюзите, които проведоха по няколкочасови разговори с кандидатите.

Очаква се в близките дни да се случи първата крачка към реформата – подаване на оставки от всички шефове на различни нива в БНТ. Това обяви в сряда, при представяне на концепцията си Вяра Анкова. Това ще е и първият тест за това дали намеренията й за промяна са истински.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8061 |14.07.2010 В. Анкова говори за БНТ като отличничка, Ал. Бешков плюе ченгета . 0| 5179 |13.07.2010 М. Панайотова и А. Анастасов поемат постовете на Лъчезар Иванов . 4| 4512 |03.06.2010 Спецсъдът поема Наглите и Маргините . 38| 5896 |12.05.2010 БАН поема към протести, С. Игнатов - не ми пука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads