Реклама / Ads
2| 3657 |13.12.2018 НОВИНИ

Видеонаблюдение при броенето на бюлетините предлага президентът Радев

.
Темата на дискусията, инициирана от президената днес беше „Избори - прозрачност и доверие“. Източник: БГНЕС
За да има прозрачност и гаранции за вота президентът предлага да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в секционните избирателни комисии. От ЦИК призоваха политиците за отговорно отношение при определяне състава на тези комисии.
 

Днес президентът Румен Радев покани представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, специалисти по темата от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес, за да обсъдят Изборния кодекс. Промени в изборните правила са на дневен ред в парламента и бяха приети на първо четене.

При откриването на срещата президентът отбеляза, че от доверието на гражданите в провеждането на изборите зависи и легитимността на самата политическа система, затова е важно да се идентифицират предпоставките, които могат да компрометират вота и да се приложат мерки за ограничаването им, както организационни, така и чрез използването на съвременни технологии.

 

Президентът  предлага да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в секционните избирателни комисии (СИК).

 

 „Важно е и законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните до броенето и оформянето на протокола“, заяви президентът.

 

Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето набюлетините. Президентът напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачност при броенето на бюлетини. 

Важно е двата вота, които предстоят през 2019-та година, да са прозрачни и честни, посочи Радев, съобщава БНР. Според него проблемите в изборния процес се разширяват чувствително.

 

„Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“, заяви Радев.

 

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева призова политиците за отговорно отношение при определяне състава на секционните комисии.

„Честата смяна на съставите на секционните избирателни комисии, подмяната в деня преди изборите, включително в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са преминали никакво обучение, създава проблем“, каза тя.

 

Съветникът на президента по правни въпроси Емилия Друмева смята, че след като заседанията на Централната избирателна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, логично е този подход да се пренесе и към секционните комисии.

„Но с много важен акцент на нашето предложение - камерите се включват след приключване на гласуването в изборният ден“, посочи тя.

 

От екипа на Радев предлагат още срещу фалшификации да се премахне и вторият формуляр на протокола.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5281 |04.02.2018 Броенето на комари по Дунава струва почти 1,5 милиона лева . 1| 3845 |30.03.2017 ВАС отказа ново броене на бюлетините от референдума . 0| 3834 |21.03.2017 Бюлетините за Турция пътуват с дипломатически бус . 0| 3809 |21.03.2017 МВнР: До четвъртък бюлетините ще са във всяка държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads