Реклама / Ads
33| 5255 |08.09.2013 НОВИНИ

Вигенин: Досега орден "Стара планина" е раздаван на килограм

.
Даването на орден „Стара планина" по принцип е награда, а досега ордени са раздавани на килограм на посланиците у нас. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин по bTV.
 

Нужно е да се направи ясна преценка на това по какви правила посланиците ще получават ордена и не бива недаването му да се счита за наказание, заяви Вигенин в коментар на това, че френският посланик Филип Отие, който подкрепи гражданските протести, няма да бъде предложен за най-високото държавно отличие.

„Външният министър не наказва посланици, но той има правото да въведе ред за тези награди, досега е давано на килограм. Може дори да създадем специален орден за посланици", заяви Вигенин.

Дипломат номер 1 посочи, че в момента се завършват правилата, по които чужденци и посланици ще получават орден и ще се залегне на критериите за това как този човек е допринесъл за това отличие и с какви свои действия един посланик е подкрепил двустранните отношения.

По думите му Филип Отие е първият, който ще си тръгне без отличие, защото сега е сложено началото на критериите за него.
Няма предложение към България за военна операция в Сирия

Кристиан Вигенин отрече към България да е било отправяно предложение за участие във военна операция в Сирия. „Няма предложения, но и да дойде, България не може и не бива да участва", заяви той, добавяйки, че в политическия процес за решаване на конфликта може да допринесем.

„Има място и за молитви и за решителни действия, но тези действия не са непременно военен удар", добави той. Според Вигенин е нужно да се уточни какво точно значи решаване на казуса „Сирия" - прекратяване на военни действия или мирен процес. По думите му последното може да стане само политически и това е позицията, около която се обединихме с външните министри на ЕС.

„САЩ обсъждат в момента за това какво са решителни действия - Обама иска лимитирани удари, които да ограничат възможностите на лидера на режима Асад да ползва отново химическо оръжие. По този въпрос няма решение на ЕС. Не сме готови за подкрепа преди доклада на ООН и преди да е направен още един опит в рамките на организацията", обясни външният министър.

Той добави, че след проверката на инспекторите на ООН ще се установи наличието на химическа атака, но и какви са ползваните вещества за нея. И от резултатите светът ще разбере дали това е било в способностите на режима или може и опозицията да го е извършила.



    
    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5028 |28.08.2013 Вигенин: Няма искания към България за намеса в Сирия . 48| 5408 |27.08.2013 Кристиан Вигенин: Осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия . 11| 5003 |22.08.2013 Ревизират знаковите убийства от 2001 г. досега . 23| 5283 |20.08.2013 Кр. Вигенин: Не подкрепяме замразяването на финансовата помощ за Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads