Реклама / Ads
4| 5527 |25.06.2014 НОВИНИ

Вигенин не е кандидат за еврокомисар

.
Външният министър Кристиян Вигенин отрече пред журналисти в брюксел да е кандидат за еврокомисар. Според него партиите трябва да постигнат съгласие по кандидатурата и тя да бъде представена в Брюксел от сегашното правителство. Той се изказа против това да я прави служебното, защото това би означавало на практика президентът Росен Плевнелиев да номинира следващия комисар.
 
 "Ако хоризонтът е такъв, какъвто се очерта на Консултатитвния съвет, правителството би трябвало да подаде оставка най-късно в края на юли. А правителство, което си отива да определи еднолично комисар, не е добър вкус, още повече, че следващото може да бъде изкушено да ревизира този избор и тогава ще станем за смях", добави той.

 "Служебно правителство да определя кандидата за комисар също не е добра идея,  каза външният министър. - Затова за мене най-доброто решение би било, ако може да де постигне съгласие сега и имайки това съгласие, нашето правителство да определи кандидата и оттам нататък вече да си вървят процедурите".

Според Вигенин, вероятно публичните изслушвания на комисарите в Европейския парламент ще съвпаднат с изборите у нас."Трябва солидно да изработим нещата още сега. Така че кои ще са кандидатите, ще стане ясно до няколко дни предполагам, каза министърът. - Това, което бих искал, е да продължа да работя като външен министър и да си върша работата там... Как ще се развията нещата - не искам да затварям всички възможности, но подчертавам, че от гледна точка на процедурата, очевидно сегашният външен министър не е най-подходящият кандидат, ми се струва".

Вигенин добави още, че не е чул досега да са обсъждани имена и че не знае, дали е имало сондажи за конкретни кандидати в разговорите между лидерите. Той изрази съжаление, че сегашната политическа ситуация в страната не позволява да се реализира най-добрият според него вариант:

"В рамките на правителството и на политическите сили, които го подкрепят, да определим няколко възможни кандидати,  които са силни с различни компетентности, на базата на които да се водят предврителни разговори за ресорите. Сега ми се струва, че вървим към вариант, в който ще трябва да определим някаква по-общоприемлива фигура, което в никакъв случай не изключва да е свързана и с някоя от партиите. Естествено - фигура, която да е приемлива и после да се търси подходящият ресор", коментира още външният министър.

     
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6205 |14.06.2014 "Професия трол" нищят кандидат-студентите по журналистика в СУ . 65| 8868 |06.06.2014 Еврокомисар срещу вицепрезидент за служебен премиер ? . 15| 5531 |30.05.2014 М.Захариев: Избори след избор на български еврокомисар . 22| 5011 |26.05.2014 Станишев от Брюксел: Ще търсим еврокомисар, който да ни гарантира добър портфейл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads