Реклама / Ads
18| 4722 |23.07.2013 НОВИНИ

Вигенин: Махаме политическите назначения в дипломацията

.
Обмисляме изцяло премахване възможността да има политически назначения в дипломатическите служби, каза на пресконференция министърът на външните работи Кристиан Вигенин. „Имаме нужда от това, защото особено в последния мандат се стигна до крайности. 65% от генералните консули са външни политически назначения”, обясни той.
 

По думите му е пред финализиране етичният кодекс. „С него ще финализираме законовата рамка на функциониране на министерството и ще се опитаме да вкараме ред и предвидимост в работата на министерството”, каза Вигенин. Той каза още, че намерението на правителството е МВнР да поеме по-сериозна роля и българските представителства в чужбина да имат по-сериозна роля по отношение на енергетиката. „Предвиждаме един от генералните директори на МВнР да има и икономическа дипломация”, заяви Кристиан Вигенин. „Приключи общественото обсъждане за проекта за наредба за кариерно развитие на дипломатическите служители. Проектът беше изпратен за мнение до служителите в МВнР. Тя ще влезе в сила по-късно заедно с правилника на министерството, който ще бъде представен за обществено обсъждане и се надяваме да бъде приет през втората половина на месец август. Там ще са отразени приоритетите, с които сегашното ръководство на министерството дойде. В следващите дни започва работа по промени в Закона за дипломатическата служба. Някои са свързани с координацията и взаимодействието между звената”, добави Вигенин.

„Една от целите е да засилим диалога с институциите и особено с Комисията по външна политика. Възстановихме практиката новозначените български посланици да минават през изслушване в Комисията по външна политика. Започнахме работа по оптимизиране на работата на Съвета по европейски въпроси, координирането на позициите да бъде по-адекватно, по-навреме да се идентифицират важните въпроси за България”, каза още министърът. Той каза, че министерството има няколко проекта с Грузия и Македония. „Започна подготовката на ротационното председателство на Европа. Провеждат се консултации с три страни – Естония, предстоят с Гърция и Унгария”, посочи министър Вигенин.

България има своя ангажимент да продължи разследването на атентата в Сарафово. Ангажимент не към партньорите, а към тези, които пострадаха при инцидента, за да може виновните да бъдат наказани и справедливостта да възтържествува. Това каза на пресконференция министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Във връзка с решението за включване на военното крило на „Хизбула” в списъка на ЕС с терористични организации, Вигенин каза: „Един от важните елементи, които доведоха до решението, беше разследването на атентата в Сарафово. ЕС има предвид и други активности, решения, които няколко страни на ЕС преди години са взели за включване в техните списъци Хизбула като терористична организация. Решението е на база на наличната информация. Доказателствата в тяхната цялост са били достатъчни, за да може съветът да вземе решение. Разследването продължава и никой не очаква от нас 100% доказателства”. „Докладите са в прокуратурата. Моята задача беше да поискам отново от тези страни, които не бяха представили правна помощ, да го направят. Три от тях го направиха. Доколко това ще допринесе за разследването, не мога да коментирам. Това е специализиран език. Това е в правомощията на г-н Цацаров”, обясни министърът.

Предстои среща на министър-председателя Пламен Орешарски с премиера на Македония Никола Груевски след няколко дни, каза още Вигенин. „В момента уточняваме темите за срещата. Последният контакт на това равнище беше ден или два преди бившият премиер да подаде оставка. Очаквам по тези въпроси след срещата да има повече информация и най-малкото в какви срокове да продължаваме работа по договор за добросъседство”, обясни министър Вигенин. „Преговорният екип от наша страна беше обновен. Ръководител стана нашият посланик в Скопие Иван Петков. Екипът е в готовност да се отзове на покана от страна на Македония. Заявил съм нашата готовност за ускоряване на подписването на договора за добросъседство. Досега няма такава покана. Има известно движение, доколкото разбирам. Минали са четири кръга. Откакто съм встъпил в длъжност, не са водени преговори. Няма особен натиск в Македония това да се случи”, заяви Кристиан Вигенин. „Македонската страна е в течение за нашите позиции. Подписването на договора би отворило път за получаване на дата за преговори”, обясни още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 135| 5870 |21.07.2013 В. Рединг препоръча политическите ни партии да се съберат заедно . 115| 4843 |21.07.2013 Вигенин: Има граница, която един посланик не трябва да пресича . 9| 5210 |17.07.2013 Трайчо Трайков: Политическите поръчки нямат място в институциите . 102| 5448 |14.07.2013 Вигенин: Ако има драма, правителство ще си тръгне, но нека бъде даден шанс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads