Реклама / Ads
13| 4873 |19.12.2013 НОВИНИ

Вигенин: Можеше и лобистка фирма да ни чисти имиджа във Великобритания

.
Кристиян Вигенин
Има цялостна тенденция в Европа за повишаване на евроскептицизма. Във Великобритания крайна партия и жълти медии експлоатираха измислени страхове и жертва на кампанията станаха българи и румънци заради отварянето на пазара от 1-ви януари, обясни по БТВ министърът на външните работи Кристиян Вигенин.
 

Българите не са просяци във Великобритания; повечето са високообразовани, а тези, които не са, заемат ниши, които местните не желаят. Те допринасят много за британското общество, каза Вигенин. За съжаление, на британското правителство се наложи да отговори на таци кампания, то предприе известни мерки, напомни дипломат номер 1. И каза, че обвързването им с пазара на труда не прави добра услуга на българите. Настроенията, които се насаждаха, могат да се пренесат в директна дискриминация на място, от бизнеса, смята Вигенин.

Затова българският посланик във Великобритания беше много активен, разпространяваше нашата позиция. Ще ми се да можем да се противопоставим, но не е и наша работа, изреди той и посочи, че му минавало през ума да намеси и лобистки фирми за подобряване на имиджа, но поради опита с това от миналото, не го направил. Когато едно общество се подаде на ксенофобията, тогава битката е загубена. Предстоят и европейски избори и след преминаването на тази вълна в началото на годината, темата може отново да бъде засилена. Но не бива да допускаме антиевропейци и ксенофоби да доминират в ЕП, призова той.

За изказването на турския премиер Ердоган, Вигенин каза, че имало два елемента - единият какво точно е искал да каже и как се възприема казаното. Неслучайно и МнВР реагирало още в същия ден, час по-късно след министерството в Гърция. По-важно е дали такива думи, разбрани, недоразбрани, са подкрепени от конкретни действия. нямаме основания да смятаме така, заключи Вигенин.

Припомняме, че на 1 януари 2014 г. ще влезе в сила мярката, принуждаваща имигрантите от ЕС да чакат три месеца, преди да могат да кандидатстват за социални помощи. А това съвпада точно с отварянето на пазара на труда за българи и румънци. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5082 |14.12.2013 Вигенин: Овладяваме ситуацията с бежанците у нас . 9| 4798 |14.12.2013 Вигенин: Македония има интерес от договор за добросъседство . 4| 7397 |03.12.2013 Тихомир Безлов пред Фрог нюз: Хидрофор размаза кола, можеше да убие дете . 15| 5289 |25.11.2013 Вигенин: Вижда се, че се справяме; протестите затихват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads