Реклама / Ads
17| 5995 |30.05.2013 НОВИНИ

Вигенин: Няма екстремисти да диктуват отношенията ни с Македония

.
Външен министър на България Кристиан Вигенин Източник: Булфото
Ще работя за подмладяване състава на МВнР. България трябва да определи по-ясно приоритетите си във външната политика. Една от основните задачи е политиката спрямо Западните Балкани, включително и към Македония.
 

Това каза Кристиан Вигенин, новоизбраният министър на външните работи, пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че договорът за добросъседство с Република Македония трябва да се подпише и това е първото нещо, с което ще се занимава, като още днес е свикал работна група по този въпрос. Няма да се допуска екстремисти от страна на Македония и България да определят политиката между двете страни. По повод на паметниците в Скопие, Вигенин каза, че те са само доказателство за общата ни история.

По думите му проблемът на Македония, особено в последните месеци, не е само с България. Има процеси вътре в страната, които са проблемни и за Европейската комисия, посочи бившият вече евродепутат.

„Трябва да разширим политическите и икономическите контакти. Това ще помогне за отпадане на част от проблемите, които не са толкова сложни, ще отнеме възможността на екстремисти и в двете държави да задават тона в отношенията", коментира Вигенин в първото си интервю на новия пост.

Въпреки че няма да прави революции в българската дипломация, Кристиан Вигенин ще търси промяна на начина на работа и фокуса на политиката в МВнР. В министерството няма да има реваншизъм.

По думите му, ако Марин Райков е бил изчакал гласуването на новото правителство на Пламен Орешарски, те са щели да го върнат като посланик. Да, той ще бъде посланик в Рим. Ще прегледам останалите 7 назначения, които бяха направени от служебния кабинет. Редно е новото правителство и новият министър да направят преглед на назначенията им, каза още той.

Попитан дали Швейцария ще остане без посланик, Вигенин заяви, че Меглена Плугчиева се справя добре.

Външният министър иска да се запознае и с доказателствата за участието на „Хизбулла" в атентата в Бургас. „Единственото което имахме беше твърдението на двама министри, по-точно обоснованото предположение на вътрешния", коментира Кристиян Вигенин.

„Темата е важна. Още в понеделник ще има среща с представители на другите институции. Ще се запозная внимателно и с доклада. Трябва да разделим двете неща - не може решението за „Хизбулла" да се опира само на предполагаемата връзка на групировката с атентата у нас", заяви Вигенин, който не изключи възможността България да подкрепи европейските си партньори, ако има решение за включването на радикалната ливанска групировка в черния списък на ЕС.

Позицията на Вигенин по отношение на посланиците, които са работили за бившата Държавна сигурност, е че те трябва да се оценяват в зависимост от техните качества и способности. „Време е да престанем да се фокусираме върху този въпрос.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 6715 |30.05.2013 Сидеров: Нямам пръст в това правителство . 95| 5625 |28.05.2013 Борисов: ГЕРБ утре няма да се регистрира в парламента . 78| 5886 |21.05.2013 Борисов отвръща: И ние няма да се регистрираме и ще видим какъв номер трябва да изиграят за правителство . 60| 6600 |21.05.2013 Сидеров: Няма да подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads