Реклама / Ads
37| 7214 |03.04.2014 НОВИНИ

Вигенин откри Америка:Армията ни трябва да е независима от Русия

.
НАТО не замрази напълно отношенията си с Русия, а само военното сътрудничество. Остава политическият формат на сътрудничеството на ниво посланици. Това каза в сутрешния блок министърът на външните работи Кристиан Вигенин.
 

В практически план това не означава, че България трябва да спре използването на руската техника, която е на въоръжение в момента. Тази стъпка на НАТО няма да доведе до намаляване на боеспособността на Българската армия, обясни той. Трябва да успокоим гражданите, че не вървим към някакъв сблъсък с Русия. НАТО взема мерки, за да гарантира страните по източния фланг на Алианса.

Нашите оценки не говорят за повишена заплаха за сигурността на България от страна на Русия. Руските самолети не нарушават въздушното пространство на България, но предизвикват ответни мерки от страна на НАТО, посочи външният министър. По думите му много скоро България трябва да вземе решение как ще организира Военновъздушните сили оттук-нататък. Това решение трябва да бъде взето бързо. Ако зависи от мен, бих казал, че трябва да вървим към купуване на нов тип изтребители, към по-висока степен на независимост на Българската армия от руски доставки.

Решението е забавено не от сегашното, а от предишното правителство, заяви Вигенин. Ако НАТО прецени, че в бъдеще Русия представлява заплаха за Алианса и за неговите членки, ще трябва да предприеме необходимите стъпки. Тези стъпки обаче не трябва да водят до ескалация, а до деескалация на напрежението, каза министърът.

По думите му не трябва да има трето ниво санкции срещу Русия, а ако те бъдат наложени, не трябва да бъдат такива, че да навредят повече на Европейския съюз, отколкото на Русия. В политиката няма само черно и бяло, а различни нюанси. Ние трябва да провеждаме такава политика, която да гарантира в максимална степен сигурността на България, заяви още Кристиан Вигенин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7267 |02.04.2014 Шефът на ДКЕВР: Открихме процедура за отнемане лиценза на ЕРП-тата . 74| 5626 |29.03.2014 Вигенин: Санкции срещу Русия ще ударят българската икономика . 8| 4992 |25.03.2014 Уауу! АБВ откри представителство зад граница . 12| 6566 |24.03.2014 Кр. Кръстев: Има изгода изчезналият самолет да не се открие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads