Реклама / Ads
74| 5655 |29.03.2014 НОВИНИ

Вигенин: Санкции срещу Русия ще ударят българската икономика

.
Mинистърът на външните работи Кристиан Вигенин
Не си струва България да заема категорична позиция дали ще наложи или не вето върху евентуално решение на Европейския съвет за икономически санкции срещу Русия, при положение, че може да не се стигне до такива санкции.
 

Ако някой очаква българският външен министър, независимо от коя партия е, да заеме крайна позиция в едната или в другата крайност, мисля, че е сбъркал. Външният министър трябва да заема позиция в интерес на страната.

Това заяви пред Дарик министърът на външните работи Кристиан Вигенин.
Вигенин е срещу налагането на вето на икономическите санкции, според него трябва да се избягва всяка крайна позиция, защото като страна-членка на ЕС България е в различни процеси с останалите 27 страни-членки и това може да навреди на отношенията ни с тях.

Има страни, които са изключително скептични към икономическите санкции срещу Русия. Точно с тези страни, според външният министър, трябва да се водят дискусии и да бъде направено така, че да няма такива санкции. Това е по-доброто решение, смята Кристиан Вигенин.

Ясно беше казано, че ако има ескалация на напрежението, тогава вече следват икономически санкции, посочи Вигенин. Същевременно се случиха неща, които са позитивни, защото външните министри на Украйна и Русия се срещнаха в Хага.

Не си струва България да заема категорична позиция за вето на тези санкции, като може по естествен път с дискусии със страните-членки, които са скептични срещу тези санкции и ще пострадат от тях, да стигнем до едно естествено решение, че такива санкции няма да има, разясни веднъж министърът на външните работи.

Нашата позиция не може да не отчита това, че Русия е вторият по големина икономически фактор в нашата икономика, както и че ние имаме исторически връзки с Русия. Вигенин посочи, че действията на ЕС не са срещу руския народ, а срещу руското ръководство. Впечатлението, че светът тръгва към някаква студена война е толкова преувеличено. Мисля, че трябва по-спокойно да приемаме нещата, каза той.

Ние не знаем дали ще има санкции и какви ще бъдат те, не знаем и каква ще е реакцията на Русия, има твърде много неизвестни. Но трябва да знаем, че санкции могат да ударят наистина тежко българската икономика. В момента България на практика няма от къде да получи необходимите количества газ, тъй като няма нужните газови връзки с другите страни, каза министърът.

Затова трябва да ускорим работата по връзките ни с другите страни, защото независимо как ще се развият нещата в Русия, ние трябва да ги диверсифицираме.
Вигенин коментира изграждането на голям терминал в Гърция за течен газ, откъдето ще е възможна доставка на природен газ от различни източници.

Тук стигаме до връзката ни в Катар, откъдето можем да внасяме втечнен газ. Кристиан Вигени каза, че една от темите на срещата му с външния министър на Израел е била тази - новите находища на природен газ в Израел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7025 |28.03.2014 Ив. Костов: Европа е с пъти по-силна от Русия . 33| 5065 |25.03.2014 Орешарски: Няма да наложим вето на санкции на ЕС срещу Русия . 44| 5961 |25.03.2014 Плевнелиев пред "Курир": Бяхме 90% зависими от Русия, сега - не . 13| 5978 |24.03.2014 Калфин: Кризата в Украйна епизод от войната на Русия и Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads