Реклама / Ads
0| 4517 |23.03.2016 НОВИНИ

Вигенин: Вчера беше обявена война на Европа

.
Кристиян Вигенин
Тези, които подценяват извършителите на атентата, не са прави, вчера те обявиха война на цяла Европа, каза по БТВ бившият външен министър Кристиян Вигенин. Няма служител на евроинституциите или министър, който да не е слизал на тази спирка, това е знаково.
 
ЕС обаче е пространство, в което движението на хора е свободно, вкл. и на тези хора с подобни намерения и сега ще се види дали Европа ще се капсулира в националните си граници или ще се координира средносрочно и дългосрочно. Въпросът е защо отделни страни-членки сбъркаха, смята той.

Огромната част от тези хора, които в отчаянието си прекосяват Средиземно море, бягат от същите екстремисти, които създадоха терора вчера в Брюксел. не е справедливо да се хвърля вината върху всички накуп. Нашата задача е да преодолеем екстремизма, добави Вигенин и посочи, че вътрешните противоречия имат социални и културни корени, също и цивилизационни. Рисковете са големи. Когато има вдъхновител в лицето на ИДИЛ, такива групи са опасни, те имат локални клетки, които моат да се задействат. Предизвикателството е глобално, трябва да търсим, наред с националните, и глобални решения.

В последните години кризите показаха, че ЕС губи посока, няма визионери, смята Вигенин. Въпросът е как реагираме. Има процес на постепенно съобразяване с реалностите, ценностите са важни, но и сигурността също, смята той.

Има много още какво да се желае у нас, тук също има криза на лидерството, малко неща се правят с поглед напред, технически въпроси се влачат с години, като оградата. Не мислим дългосрочно по отношение на въпроси като балканския ислям, дали той е преграда или хранителна среда. Тези неща са оставени на самотек, но те рефлектират в по-късен период. Споразумението ЕС-Турция е една отчаяна стъпка, не решава големи въпроси, отсече Вигенин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4176 |08.03.2016 Цветанов: Главният прокурор беше подведен по делото ми . 31| 6923 |12.02.2016 Минчев: ДПС беше руско-турска съсобственост, сега има опити за промяна . 6| 4972 |11.02.2016 Бъчварова: Грешка на езика беше изказването за ІІ лифт в Банско . 14| 5515 |11.02.2016 Бащата от Стрелча: Дъщеря ми беше оповръщана и в кръв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads