Реклама / Ads
45| 6180 |07.08.2013 НОВИНИ

Вигенин: Вече е ясно за президентското вето на бюджета

.
Очаквам днес президентът да наложи вето. Бих искал да има една по-нормална комуникация между правителство и президент. Но, ако тази нарастваща пропаст между държавният глава и парламента не се преодолее, ще се отрази и на мен като външен министър.
 
Надявам се това да се превъзмогне, за да се спре нарастващото напрежение.

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ по повод предстоящото изявление на президента Росен Плевнелиев за актуализацията на бюджета и налагането на вето върху него. Попитан дали има война между институциите, той заяви, че трябва да се опитваме да търсим съгласието, а не да се водим една политика на продължаваща конфронтация.

"Не трябва да ставаме заложници на егото на един или друг политик. Това, което наблюдавам ме притеснява. То води до блокиране на държавата. Трябва да се подадат положителни сигнали към обществото и президентът като обединител на нацията трябва да направи стъпки в тази посока. Негово задължение е да осигури на правителството минимален комфорт, за да то върши работата", коментира той. По думите му, ако ветото не бъде преодоляно ще трябва да се работи по бюджета на Дянков, а това означава да не се подпомогнат най-бедните и да не се увеличат майчинските. Вигенин заяви още, че логиката на това, която се случва в страната е, че Росен Плевнелиев се опитва да върне страната към политиката водена от Симеон Дянков.

Той подчерта, че никой президент не трябва да си позволява да се намесва в изпълнителната власт. Попитан как се отразяват протестите в Брюксел, той заяви, че ехото не е много силно, защото е лято, но има и други страни, в които също се протестира. Той коментира още, че не вижда причина за бързи избори. По думите му те се опитват да намерят диалог с гражданите. Показали сме, че ги слушаме, каза Кристиан Вигенин. На въпрос какво наследство е заварил във външно министерство като назначение, той отговори, че не може да каже, че има нелоялни служители. Опитвам се да дам едни правила на службата, за да се развива тя нормално, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5171 |02.08.2013 Погребват миньорите тази вечер . 8| 13019 |29.07.2013 Неделчо Стойчев не е вече психолог №1 в МВР . 21| 5583 |29.07.2013 бТВ към Вигенин: Извинете се! . 17| 5054 |29.07.2013 Вигенин: Общата ни история с Македония е чувствителен въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads