Реклама / Ads
15| 5291 |25.11.2013 НОВИНИ

Вигенин: Вижда се, че се справяме; протестите затихват

.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин Източник: Булфото
Наше национално решение е как ще развиваме енергетиката си, независимо какво мисли Русия. Един американски реактор е добро решение.
 

Това коментира пред БНТ министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Енергийните въпроси заемат все по-високо място в политиката ни. България има нужда от нови мощности за производство на електроенергия. Не мисля, че би следвало да има някакви реакции от руска страна, че ще слагаме американски реактор в Козлодуй, коментира Вигенин.

Предстои МС да вземе своето решение на база обосновано решение от страна на министъра на енергетиката. В него ще има повече детайли относно финансирането и стъпките от тук нататък. Решението ни ще бъде силно мотивирано. Пълният обхват на информацията ще бъде публичен, подчерта Вигенин. Според дипломат номер едно няма връзка между двете решения и решението на арбитража по „Белене".

Проектът "Белене" не е изоставен окончателно. Ако имаме нужда от него, той ще бъде рестартиран", допълни той.

Според Вигенин ако тези проекти отговарят на очакванията на гражданите и стабилността на управлението ще е по-голяма. "Една оставка на правителството в този момент е сериозна заплаха за икономиката и финансите на страната. Да, смятам, че има ясна тенденция за стабилизирането на правителството, независимо от протестите", заяви външният министър.

"До този момент нямаме ситуация, при която предложенията на правителството да не са приети. Въпреки ситуацията институциите работят. Предсрочните избори ще бъдат предверие на още проблеми, изборите не са решение в момента. Не мисля, че непременно участието на ограничен брой хора трябва да доведе до оставка. Хората виждат, че правителството се справя и това го показва затихването на протестите", смята Вигенин. "Разделението е притеснителен факт безспорно, но напоследък има едно самоосъзнаване и напрежението ще започне да спада", заяви той.

За проблема с емигрантите в Европа, Вигенин потвърди, че наистина има недоволство, което се надига в целия Европейски съюз. "В случая ние ставаме жертва на настроения за крайни националистически партии. Хубаво е, че сме в съюза, защото той ни дава право на свободно предвижване на хора. Правилата на европейския съюз ни защитават и има към кого да се обърнем, ако имаме проблеми", заяви той.

Европейския съюз ни научи на правила, как да харчим ефективно средства, обясни той и подчерта, че много по-трудно щеше да ни бъде да се справяме сами в тази ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5057 |13.11.2013 Вигенин: 5 месеца гоним бесовете, те все се връщат, за да тормозят България . 14| 5228 |13.11.2013 Главсекът на МВР не виждал нищо извънредно . 28| 5273 |23.10.2013 Вигенин: Мораториумът ни дискредитира, но трябва да се съобразим с него . 9| 5512 |19.10.2013 Красимир Велчев: Не преговаряме с "Атака", тефтерчето не съм го виждал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads