Реклама / Ads
6| 4427 |13.05.2015 НОВИНИ

Вигенин зове за анализ на последствията от ТТИП между ЕС и САЩ

.
Секретарят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин
„Българското правителството трябва да направи мащабен анализ за последствията за страната ни от евентуално сключване на споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ /ТТИП/“.
 
Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин по време на форум по темата, организиран от фондациите "Солидарно общество" и "Фридрих Еберт".

Той припомни, че преговорите по ТТИП между ЕС и САЩ са започнали през юли 2013 г. По думите му документът е замислен като най-всеобхватното споразумение за свободна търговия до момента, което ще осигури прогресивна и реципрочна либерализацияна търговията със стоки и услуги, ще доразвие правилата, свързани с търговията и инвестициите, и ще постави фокус върху премахването на ненужните регулаторни пречки.

Според Вигенин обаче подписването му крие заплахи за страните-членки, тъй като ще позволи внос от САЩ и употреба на ГМО продукти и понижаване на фитосанитарните стандарти, както и добив на шистов газ. „Неслучайно ЕП е подел инициатива затова как трябва да изглежда това споразумение“, посочи Вигенин. Той обясни, че когато бъде приет, документът трябва да бъде ратифициран от държавите-членки. „Затова българските народни представители трябва да следят в детайли работата по споразумението“, подчерта той.

Народният представител от БСП Георги Божинов  отбеляза, че още на 7 ноември 2014 г. Националният съвет на левицата е приел позиция по повод на споразумението. По неговите думи в нея се посочва, че е необходим твърд ангажимент на страните-членки за устойчиво развитие в неговите икономически, социални и екологични измерения в съответствие с достиженията на правото на ЕС и законодателството на държавите-членки.

Божинов припомни, че граждани в над 400 града на ЕС са изразили с протести тревогата си от сключването на подобно споразумение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4274 |13.05.2015 БСП зове ЕС да не се затваря за Македония . 6| 4111 |12.05.2015 Вигенин: Излезе истинското лице на Груевски . 6| 4407 |03.04.2015 Кънев зове да се въздържаме от пожарно законодателство . 22| 5288 |30.03.2015 "Грийнпийс" зове Борисов: Бъдете смел! Откажете нов блок на АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads