Реклама / Ads
8| 13020 |21.05.2016 НОВИНИ

Виж какво ще е времето до септември

.
За България всекидневният дъжд през май и юни не е необичаен, това са месеците с най-много валежи у нас. Нормално в 15-20 дни от месеца вали. В природата няма случайности, това е и времето, в което типичните за страната култури се нуждаят от най-много вода. Категорично по-необичайни са ниските температури през месеца - студовете във втората 10-дневка на май нанесоха голяма вреда, вероятно някои растения няма да преодолеят шока. За първи път от доста време през май записваме рекордно ниски температури, при това в два последователни дни, казва синоптикът Симеон Матев за bgfermer.
 
Вероятно хубавото време дори ще дойде “по разписание” - с настъпването на астрономическото лято на 21 юни ще се стабилизират и температурите.

Очаква се с малки изключения до средата на следващия месец времето да е неустойчиво и с обилни валежи като в момента. След това за кратко ще се затопли до 22-27 градуса, но на 24 май и дните след празника отново ще вали, на места ще има условия и за градушки. От 20-ина години само няколко пъти не е валяло в Деня на славянската писменост.

В последните дни на май и на 1 юни се очаква да има повече слънце. Но след това се задават нови превалявания, на места с гръмотевични бури. Докъм средата на месеца времето ще е неустойчиво. Чак в последната десетдневка на юни очакваме да започне истинското лято. Дори е възможно за няколко дни страната да бъде обхваната от първата топла вълна за сезона. С тази прогноза навлизаме в сферата на дългосрочните предвиждания, които са с по-голям процент несигурност и са по-скоро ориентировъчни.

Според повечето анализи на авторитетните метеорологични центрове към момента изглежда по-вероятно лятото у нас да е топло и сухо, с няколко горещи вълни и малко валежи.

В температурно отношение има основание да смятаме, че юли ще е с температури близки до нормата или над нея. Вероятни са и няколко горещи вълни с температури от 32 до 37 градуса, а в отделни дни и около или дори над психологическата граница от 40 градуса. Такива стойности са възможни в Горнотракийската низина, в областите Русе, Плевен, Сандански, Пловдив.
За валежите се очаква да са под обичайното количество за юли. Вероятно ще са по-обилни само в планинските райони на страната, и то в периода 5-15 юли. В последните няколко години сумарно като температури август не отстъпва на юли, понякога дори е по-топъл. Разликата между двата месеца е, че колкото повече приближава септември, толкова по-динамично става времето, увеличават се дъждовните дни. За месеца като цяло се очаква валежите да са около нормата.Обилни дъждове като в момента ще има. За близките дни не очаквам сериозни проблеми, макар че на места реките в Западна България и в планинските райони може да прелеят. За лятото е трудно отсега да се каже. При проливен дъжд винаги има риск. В повечето случаи вината не е само на времето, човешката немарливост много помага.

Градушки ще има и занапред. Най-вероятни са в т.нар.магистрали на градушките: Видин - Ловеч, в Софийското поле, в Тракийската долина също. С приближаването на есента този тип метеорологични явления намаляват. По математически модели началото на септември прилича на края на август - топло и сравнително сухо време, предвижда синоптикът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4466 |18.05.2016 Времето се стопля . 0| 4113 |05.05.2016 Времето - облачно, на много места дъжд . 2| 4751 |27.04.2016 Атанасов: Върнахме се във времето, когато Живков имитираше „перестройката” . 0| 4688 |27.04.2016 Калфин: Пенсионните фондове да кажат, какво искат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads