Реклама / Ads
0| 6766 |29.03.2018 НОВИНИ

Вижте как в „Медицински одит” се крадат доклади, за да се прикрият далавери в частна болница

.
Източник: архив
Средата на 2017 г., по повод постъпила жалба от пациент, е извършена проверка в столична частна болница. Повода за проверка е повече от прозаичен – пациента твърди, че неправомерно е бил принуден да заплати суми към лечебното заведение за услуги, които нето е искал нито е заявявал.
 

Повдигнатите от пациента въпроси са от финансово и правно естество. Ръководството на агенцията, с оглед да осигури максимален “комфорт” на проверявания обект, изпраща на проверка по жалбата двама лекари!?! В проверяващият екип умишлено или не, нох  не е включен нито финансист нито юрист, въпреки естеството на проверката.

 

Лекарите – контрольори обаче се натъкват на явни несъответствия между ценорасписите на лечебното заведение и извършените от пациента плащания. Въпреки, че контрольорите на агенцията са с медицинско образование, същите излагат детайлно фактите, които свидетелстват за наличие на икономически нарушения на правата на пациента. За да си нямат неприятности с ръководството, се въздържат да подготвят актове за установените нарушения.

 

Главния секретар на агенцията се запознава с преписката. Когато вижда явните  логически противоречия в изготвения доклад, контрольорите са извикани да дадат разяснения защо не пишат актове при така ясно и детайлно описани нарушения. Контрольорите ясно заявяват, че “не искат да имат проблеми…. И нали знаеш на КОЙ са хора от тази болница…”. Наличен е изключително интересен аудиозапис от тези разговори.

 

Заради явния страх на длъжностните лица да изпълнят законово разписаните си функции, по нареждане на главния секретар, в проверяващия екип е включен служител с правно образование.  Същия се запознава с преписката и писмено е изложил извода си, че “От изложеното по – горе е видно, че са налице установени нарушения на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, поради което ще бъдат предприети действия за реализиране на административно наказателна отговорност. Независимо от наличието на сключен договор между “……………………..“ ЕООД и „………………......“ АД адресат на отговорността, която следва да се търси е лечебното заведение. Това е така, тъй като наличието на сключен договор не снема отговорността на лечебното заведение - „……………………“ АД да спазва нормативните изисквания на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, тъй като същата като подзаконов акт представлява императив и вменява както конкретни права, така и задължения за всеки един субект осъществяващ този вид дейност.

 

В този си вид докладът пази икономическите права на пациентите и вече предвижда санкция срещу болницата, а ръководството на агенцията въобще не желае разкрития в тази насока. След като виждат, че нещата са на път “да излязат от контрол”, на служител от агенцията е разпоредено да влезе в извънработно време в стаята на главния секретар и да отмъкне първоначалния и без санкции доклад. Под угрозата да изпадне в немилост, стреснатият служител изпълнява поръчката. Нарушенията са потулени,  а ръководството запазва отличните си взаимоотношения с коментираната болница.

 

Лечебното заведение и понастоящем работи по същия начин. Юристи ни споделиха, че изложеното е поредния пример за административния произвол, който цари в агенцията, както и ясен пример за методите на работа на началниците.  

 

Като последен стадии на курупцията се сочи момента, когато вече никой не се крие и тя се възприема за нещо нормално от околните. Множеството публикации на Фрог нюз, включително и настоящата, са ясен индикатор, че процесите в агенцията, може би вече са необратими. Липсата на каквато и да е воля за прилагане на закона би трябвало да е “червена лампа” за управляващите.

 

Разкритията на Фрог ще продължат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5804 |29.03.2018 Вижте къде ще спира водата в София . 4| 6076 |28.03.2018 „Медицински одит” постави в графа „маловажен” случай на смърт по сигнал на МВР . 2| 6671 |22.03.2018 Само във Фрог: От „Медицински одит“ се правят на разсеяни за лекарски грешки като не се произнасят . 0| 5142 |20.03.2018 Вижте къде ще спира водата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads