Реклама / Ads
1| 4087 |21.08.2017 НОВИНИ

Вижте кои са атентаторите в Барселона

.
Един от мъжете, участвали в терористичната клетка в Испания, е получавал 2000 евро месечна заплата, пише abc.es. Засега не е известно как точно са се радикализирали мъжете, чиито имена се свързват с атентата в Барселона и Камбрилс.
 

Ето някои подробности относно техния живот, които разпространи испанската преса:


Мохамед Хикхами на 24 години от Мароко - загинал в Камбрилс. През 2016 г. той е пътувал до Цюрих, Швейцария. Работел е за 2000 евро месечна заплата като мениджър в Conforsa (испанска фирма със седалище в Мадрид, бел. ред.), която предлага онлайн курсове за обучение. Живял е на улица "Антонио Гауди Корнет" 27 в Рипол, Хирона. Това е защитена жилищна сграда (в такива обикновено се настаняват хора, заети в испанската администрация, бел. ред.).


Муса Оукабир на 17 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Първоначално той бе обявен за издирване, понеже се смяташе, че той е шофирал минивана, премазал хората на булевард "Ла Рамбла". В съобщение от 2015 г. в социалната мрежа Twitter той пише, че "в първия му ден като абсолютен крал на света" първото, което би направил, е да "убие неверниците и да остави само мюсюлманите, които следват религията". 

 

Омар Хикхами на 21 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Той е брат на Мохамед Хикхами. Омар е един от петимата терористи, убити от Жандармерията в Камбрилс. Притежава документи за пребиваване в Испания и от една година живее в Рипол заедно с брат си. От януари до март 2017 г. е бил нает във фирма, занимаваща се изграждането на инфраструктурни и селскостопански машини в селището Вик край Барселона. 

 

Саид Алла на 18 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Един от тримата братя (заедно с Мохамед и Юсуф), чиито имена се свързват с атентатите. Негова кредитна карта е била намерена в изоставен миниван в Камбрилс. Харесвал е моторите и е играел в местен футболен отбор. От години е работел в бар. В профила си във Facebook е следвал ислямски образователни групи като "Аллах е най-големият" и "Коранът е моят водач". 


Хюсеин Абуякуб на 19 години от Мароко - загинал в Камбрилс. Предполага се, че имамът в Рипол го е радикализирал чрез религиозните си проповеди. В жилището му са намерени Корана и книгата "Животът на пророка Мохамед".

 

Юсуф Алла на 22 години - издирва се. Саид Алла и Мохамед Алла са негови братя. Полицията разследва негово пътуване до Цюрих, Швейцария, през декември 2016 г. 


Абделбаки Ес Сатти - 45-годишен имам от Мароко - издирва се. Смята се, че той е духовният водач и човекът, радикализирал членовете на джихадистката група. Разказвал, че има деветима синове и често пътувал до Белгия. Силите за сигурност не изключват вероятността да е сред загиналите при експлозията, станала в къща в Алканар, където е бил оперативният щаб на групата. Потвърдено е, че е поддържал контакти с лице, участвало в терористичните атаки в Мадрид преди години. 


Юнес Абуякуб на 22 години от Мароко - издирва се. Министерството на вътрешните работи на Каталуния потвръди, че той е шофирал минивана-убиец на "Ла Рамбла" в Барселона на 17-и август. Предполага се, че е избягал във Франция. Потвърдено е, че с неговата кредитна карта са били наети двата минивана, един от които се вряза в тълпата пешеходци на "Ла Рамбла". Негови документи са открити във втория миниван, който полицията намери изоставен във Вик (Барселона) няколко часа след атентата. 


Мохамед Хоули на 21 години от Мелиля, испански анклав в Северна Африка - задържан. Той е тежко ранен след експлозията в къща в Алканар, станала няколко дни преди атентата в Барселона. За него се знае, че се е интегрирал добре в обществото в Рипол, тъй като е учил в гимназията "Ават Олиба" и е играел в отбора по футбол на училището "Sala Ripoll". 


Дрис Оукабир на 27 от Мароко - задържан. Първоначално името му се свързваше с наемането на минивана, врязъл се сред хората на "Ла Рамбла". Часове след атентата обаче той лично се предаде в полицията, обяснявайки че документите му са били откраднати. Засега полицията не изключва вероятността той също да е член на терористичната група.

 

Мохамед Алла на 26 години от Мароко - задържан. Той е най-големият от тримата братя Алла, свързани с атентата в Испания. Мохамед е задържан като заподозрян в членство в джихадистка клетка, извършила атаката на 17 август. През януари 2015 г., след нападението срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо", в профила си във Facebook той пише: "Обичам своя пророк!" 


Сал Ел Кариб на 34 години от Мароко - задържан. До момента за него се знае, че е бил собственик на локуторио (компютърна зала с телефонни кабини, бел. ред.), чрез който са изпращани пари в Мароко и са купувани самолетни билети. Смята се, че той е оказвал логистична помощ на терористичната група, цитира НТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3916 |21.08.2017 В цяла Европа издирват шофьора убиец в Барселона . 0| 3997 |21.08.2017 Вижте къде в София утре спират водата заради ремонт . 0| 4496 |20.08.2017 7-годишното момче от Барселона е загинало при атаката . 0| 3903 |20.08.2017 Атентаторът от Барселона може да е избягал във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads