Реклама / Ads
4| 5329 |24.10.2014 НОВИНИ

Вирус точи сметките на българите от банкоматите

.
Между 100 000 и 650 000 лв. е годишната загуба на банките от скиминг. Крадците стават все по-изобретателни. Това сочат данните от проучване на българска компания, създала стикер за защита на банковите карти.
 
Скимингът е незаконното копиране на данни от карти за безкасово плащане с цел използването им без знанието на картодържателя. Престъпното действие, което в България се наказва със затвор от една до осем години, причинява щети между 100 000 и 650 000 лв. на банките у нас годишно – в зависимост от големината на институцията.

Тези суми отиват за възстановяване на загубите в резултат на скиминг. За потърпевшите клиенти пък остават 400 лв. собствен риск, с чието изплащане банката не се ангажира.

Не се води и точна статистика на възстановените суми, но те са едва около 20% от откраднатото. Общата открадната сума чрез скиминг у нас пък достига близо 8 млн. лв. през 2013 г.

За да се доберат до данните от банковите карти, престъпниците монтират допълнителни устройства, наречени скимери, на банкомати и POS терминали.

На банкомата се поставя камера, която записва PIN кода на собственика. Честа практика е и фалшивата клавиатура, която има същата функция. Скимерът, скрит в устройството, пък копира данните от магнитната лента на картата.

Вторият начин, по който крадат парите ни, е при пазаруване на POS терминал. Това се прави отново с помощта на камера и става с участието на продавача.

При третия вид скиминг вече се използват по-напреднали технологии. Обект на атаките са безконтактните банкови карти.

Данните от тях могат да бъдат откраднати със специално устройство. Необходимо е само крадецът да се приближи до вас, за да се сдобие с цялата информация, от която има нужда.

Най-новото при този вид престъпления пък е вирус в банкомата. Смята се, че той дава възможност на престъпниците да теглят пари, без да използват банкови карти, а чрез набиране на определена комбинация от клавиатурата.

Тегленето от банкомат в затворено помещение не дава никакви гаранции за сигурност. Известни са случаи на добавени скиминг устройства и при подобни банкомати. В чужбина пък изобретателен българин създава фалшив POS терминал, който няма връзка с банка.

Данни на ФБР сочат, че всяка девета от десет групи за източване на банкомати по света е с български, румънски или сръбски произход. ЧЕЗ подменя електромери по план

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4972 |24.10.2014 Адв. Груев: Сметките на Главно мюфтийство са запорирани . 1| 4775 |20.10.2014 МВнР: Внимавайте ако пътувате до Карибите, върлува вирус . 1| 4608 |15.10.2014 Срещата при президента се проточи . 3| 4471 |12.10.2014 Тежък вирус причинил смъртта на животните в зоопарка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads