Реклама / Ads
0| 4047 |29.11.2016 НОВИНИ

Вишеградската четворка иска и Македония в ЕС

.
Исканията си Вишеградската четворка е представила пред Могерини
Страните от Вишеградската група – Унгария, Полша, Словакия и Чехия, настояват за бърза интеграция на държавите от Западните Балкани в ЕС. Това заявиха външните министри на четворката след среща с върховния представител по външна политика и сигурност на съюза Федерика Могерини и външни министри от 16 европейски държави от Източна Европа и Балканите.
 

„Вишеградската група подкрепя интеграцията в ЕС на страни от Западните Балкани“, заяви полският външен министър Витолд Ващиковски, подчертавайки, че четворката „споделя с тях своя опит“. По думите му,  подобни предизвикателства като нелегалната миграция, организираната престъпност, тероризма, хибридните заплахи, „не знаят граници и засягат всички в Европа“.

 

„Длъжни сме да си сътрудничим в сферата на икономиката и строителството на транспортни и енергийни инфраструктури. Диверсификацията на доставки на газ и енергийната безопасност са ключови проблеми за развитието на нашите икономики“, допълни Ващиковски. „Важно е активно да участваме и помагаме на страните от Западните Балкани в сътрудничеството и сближаването с нашите съседи“, каза от своя страна чешкият външен министър Любомир Заоралек.

 

„Развитието на Западните Балкани не е лесен процес... Длъжни сме да повишим сигурността, да се стремим към икономическа стабилност“, посочи още той ,цитира го БГНЕС. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че в Централна Европа са обезпокоени от информацията, идваща от Западна Европа, че в близките години няма да има разширяване на ЕС. „Смятаме, че разширяването на ЕС е необходимо незабавно. Вярваме, че ако процесът върви толкова бавно, то това ще доведе до други рискове“, каза Сиярто.

 

След преговорите във Варшава Вишеградската четворка прие и обща декларация, в която се изразява подкрепа за шестте държави от Западните Балкани, стремящи се към европейско членство – Черна гора, Сърбия, Македония, Албания Босна и Херцеговина и Косово. „Разширението на ЕС е безценен инструмент за изграждане на сигурност, стабилност и благополучие на Западните Балкани“, се казва в текста от четирите държави. Външните министри на четворката също така призовават западнобалканските държави да се стремят към сътрудничество в региона, нормализация на отношенията и икономическо развитие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3995 |29.11.2016 Частните училища не искат държавната субсидия . 2| 4766 |29.11.2016 Зеленогорски: Искаме кабинет сега . 0| 4301 |29.11.2016 Лозан Панов иска върховен съдия за временен шеф на апелативния спецсъд . 1| 4960 |27.11.2016 Гл. архитект на София иска още строежи в ”Младост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads