Реклама / Ads
1| 4533 |12.07.2010 НОВИНИ

Високи такси за медици вдигнаха студенти на бунт

.
Студенти от Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ излязоха на протест днес, за да изразят несъгласие с почти двойно завишените такси за обучението им.
 

Само преди месец по предложение на Академичния съвет на Алма Матер кабинетът е одобрил таксата за “Медицина“ да е 2 713 лева, а за медицински сестри - 1 443 лева. За сравнение досега таксите са били съответно 1096 лева и 664 лева.

Студенти коментираха, че са излезли на протест, тъй като съвсем скоро им предстои записване и ако няма решение на кабинета в следващите две седмици, те ще бъдат принудени да внесат високите такси, тъй като те са единствените законни.

След първите признаци на бунт от страна на студентите от СУ, министърът на образованието Сергей Игнатов прие представители на протестиращите. Игнато увери студентите, че още на заседанието на кабинета в сряда ще има ново решение по този проблем.

“Министерският съвет не определя нищо сам. Той гласува таксите по предложение на Академичния съвет на Софийския университет. Каквото са ни подали като искане, това сме гласували“, коментира той завишението. Игнатов заяви, че не изключва възможността за “техническа грешка“, въпреки, че под искането за високите такси има подписи на ръководството на висшето училище.

Новото предложение на Академичния съвет на Софийския университет озадачаващо предлага не само намаление на силно завишената такса за “Медицина“, а дори тя да стане по-ниски от досегашната - 925 лева. За медицински сестри се предлага тя да е 720 лева.

Игнатов съобщи, че се задава проблем с обучението за медицински сестри в Софийския университет, тъй като за него няма получена акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).
СУ обаче обяви прием за специалност Медицинска сестра от учебната 2009/2010 година и в нея бяха приети студенти без да е получена акредитация.

Игнатов коментира, че ако обучението на медицинските сестри в СУ и тази година не получи акредитация, приетите в тази специалност студенти, ще трябва да се прехвърлят във ВУЗ-ове, където това обучение има акредитация.
Процедурата по акредитация е в ход, но не е ясно дали ще завърши до есента, когато започва приемът. В същото време от НАОА са изпратили запитване до образователното министерство заради влезлия в сила нов Закон за развитие на академичния състав.

В него е записано, че един преподавател може да бъде отчетен в акредитацията само на едно висше училище. Тази постановка не би трябвало да важи за вече започналите процедури, които НАОА предстои да финализира. От агенцията обаче са изпратили запитване до МОМН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4691 |12.07.2010 Дебелянов поти кандидат-студенти в СУ . 3| 5739 |10.07.2010 Министри и студенти карат колела към дома на Бойко Борисов; тръгват от "Дондуков" 2 . 4| 5125 |01.07.2010 Търговци мамят с нелегални такси . 0| 5534 |25.06.2010 Ал. Цветков: Слагаме таван на цените на такситата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads