Реклама / Ads
3| 5542 |08.06.2010 НОВИНИ

Висш прокурор натискал по случая "Приморско"

.
Уволнението на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов отприщило работата на прокуратурата по случаите за отстъпено право на строеж в Приморско. Това каза след днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) шефът на Етичната комисия Цони Цонев.
 

Вчера комисията е изслушала кмета на Приморско Лиляна Димова. Жената казала, че през 2008 г., когато е била избрана, е нямала никаква информация за отстъпеното право на строеж. Кметицата допълнила, че служители на общината са криели цялата документация за Приморско, пише "Правен свят"..
През тази година документите изведнъж започнали да се появяват. Цони Цонев каза, че това е станало след уволнението на Йордан Иванов. Шефът на Етичната комисия добави, че човек се е оплакал на комисията, че Иванов му е упражнявал натиск по случаите с правото на строеж. По молба на въпросното лице, което вчера е било изслушано от Етичната комисия, кадровиците на Темида няма да оповестяват името му. Но са взели решение да препратят документите на прокуратурата.

Тази тема бе засегната във връзка с една точка от дневния ред на съвета днес. По предложение на правосъдния министър кадровият орган на Темида трябваше да преразгледа решението си, с което назначи за изпълняващ функциите районен прокурор на Царево Катя Евтимова. Тя е един от обвинителите, чиято дейност се проверяваше във връзка с правото на строеж в Приморско.
На днешното заседание Цони Цонев заяви, че е получил доклада на Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вчера. Шефът на отдел "Вътрешен контрол" към ВКП Тома Комов е бил изпратен в Царево да провери само дейността на Евтимова.

Той установил следното.
През октомври 2009 г. районната прокуратура в Царево получава сигнал от трима общински съветници на Приморско – Денчо Гунчев, Пенко Калудов и Надя Диханова, в който се твърди, че в общината са подадени 14 молби-декларации за отстъпено право на строеж, които били с невярно съдържание.
Прокурор Евтимова извършва проверка, която установява, че в 12 от случаите няма извършено нарушение. Една част от материалите, обаче, са отделени и пратени на Бургаската окръжна прокуратура по компетентност. Материалите е трябвало да бъдат приобщени по досъдебно производство по чл. 283а от НК (длъжностно престъпление, свързано с приватизация, продажба, даване под наем или аренда), което се води срещу бившия кмет на Приморско Димитър Димитров.

В последните два случая обаче хората твърдят, че нямат имоти на територията на община Приморско и заради това искат да им бъде отстъпено право на строеж. Но това не било вярно, те имали имоти в Приморско. Но в тези два случая давността била изтекла. Тъй като става дума за престъпление по чл. 313 от НК – използване на документ с невярно съдържание, то давността е пет години. Молбите-декларации били подадени в началото на 2004 година. Заради това на 22 февруари 2010 г. прокурор Евтимова отказва да образува досъдебно производство поради изтекла давност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5001 |08.06.2010 Прокурори изтърваха втори нагъл от ареста . 3| 6492 |05.06.2010 Кметът на Банско "се дава" на прокурорите . 14| 5116 |04.06.2010 Разследват много полицаи, съдии и прокурори . 1| 5198 |04.06.2010 Зaпорираха имуществото на адвокат и прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads