Реклама / Ads
0| 6706 |07.07.2017 НОВИНИ

Витанов към Борисов: С кой сте водили преговори за обща евроармия, началниците ви са против?

.
Петър Витанов
„С кой сте водили преговори за обща европейска армия, като началниците ви в Брюксел са против?” Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България” Петър Витанов към министър- председателя Бойко Борисов.
 
Той подчерта, че позицията на премиера за създаване на обща европейска армия е противоречива и не дава принципната основа, върху която компетентните органи и експертите да изработят позиция за страната ни. По думите му тази позиция трябва да отговаря първо на националния ни интерес и на второ място да участваме с нея в предстоящите разговори за бъдещето на европейската отбрана. „На 06.06.2017г. вие заявихте, че Европа се нуждае от единна армия и начинът да спестим пари, и да имаме отбрана е обща европейска армия с танковете на Германия и с други военни формирования от основните европейски страни” припомни Витанов. Той допълни, че Борисов дори е предложил ЕС да стане колективен член на НАТО. „В ЕС има страни, които са неутрални, а има и такива които не желаят да членуват в НАТО”, подчерта депутатът от ПГ на левицата.

Петър Витанов заяви, че изказаната от Борисов позиция е в противоречие и с последния документ на ЕК, публикуван на 07.06.2017г. и описващ 3-те сценария за бъдещето на европейската отбрана. „Г-н Борисов, в нито един от тях не се споменава създаване на обща европейска армия”, заяви народният представител. Той поясни, че върховният комисар по външна политика е побързал след излизане на документа да изясни, че когато се говори за обща политика за отбрана, не ства въпрос за европейска армия, а за европейска отбрана, а три дни по-късно министърът на отбраната на Германия е заявил, че европейска армия няма да има. „На какъв етап са разговорите за създаване на обща европейска армия, с кого се водят те, след като очевидно не е с европейските началници. Има ли решение с какво въоражение ще участва България в нея?”, попита Витанов.  

Витанов подчерта, че премиерът пропуска важна възможност за българския военнопромишлен комплекс, която разкрива новосъздаденият европейски фонд за отбрана. По думите му фондът има годишен бюджет 5,5 млрд. евро. Той обясни, че със стартирането на този фонд се създават няколко нови проекта за сигурност и отбранителна мощ на страните членки на ЕС, а само по направление „Разработване и придобиване” се предвижда съюзът да предостави финансиране от 500 млн. евро за 2019 и 2020г.  и по 1 млрд. евро годишно след това. „Участието на България в тези проекти би дало глътка въздух на българската военна промишлености би подпомогнало обявените от вас по-рано проекти за модернизиране на военни заводи, ремонт на военни самолети, за създаване на модерна база за строеж на военни кораби. Вместо да говорим за имагинерната, въображаема европейска армия, българското правителство би следвало да се съсредоточи в подпомагане на българските фирми в усвояване на средства от този фонд и да разгледа в детайли предложените 3 сценария за развитие на европейската отбрана и да излезе с позиция кой от тях отговаря на българския национален интерес”, заключи Петър Витанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5394 |07.07.2017 Борисов: Имам изискване самолетите да са нови . 4| 5150 |04.07.2017 Борисов: Образованието е приоритет на това правителство . 0| 7169 |03.07.2017 Политолог за срещата Радев-Борисов: Театър с елементи на фарс . 3| 6909 |26.06.2017 Борисов: Полицаите има за какво да протестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads