Реклама / Ads
31| 6481 |01.07.2012 НОВИНИ

Витоша в пламъци; гасят с хеликоптери

.
Властта се отправи към Бистришко бранище. Мобилизиран е кризисният щаб; мястото е много трудно достъпно; два хеликоптера излетяха от Пловдив, за да участват в гасенето на пожара на Витоша.
 

Голям пожар избухна на Витоша в биосферния резерват „Бистришко бранище” около 14.00 часа днес. Заради труднодостъпната местност, пожарът ще бъде гасен от въздуха с два хеликоптера от Пловдив, оборудвани с техника за гасене на пожари, съобщи Агенция “Фокус”, позовавайки се на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото. На място отиват вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов и земеделският министър Мирослав Найденов. Там са и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, директорът на Столичната пожарна комисар Огнян Методиев.

Първите екипи от пожарникари пристигнаха на мястото на пожара на Витоша. Констатирани са две огнища на пожара в местността „Бистришко бранище”. Предполага се, че второто огнище се е образувало от прехвърляне на искри от основното огнище. Вертолетите за гасене вече облитат района и досега три пъти изсипаха количества вода над горящите площи. Вертолетите се захранват с вода от Панчаревското езеро.

В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” работи щаб за овладяване пожара на Витоша. Към мястото на пожара бяха насочени три екипа пожарникари от столицата, които пеша се изкачиха към „Бистришко бранище”. От Алеко тръгна четвърти екип с АТВ-та. Извикан е целият личен състав на столичната пожарна, който е свободен от дежурство. Приключи облитането на вертолет на „Гранична полиция”, който извърши оглед и определи параметрите на пожара. Установено е, че засега пожарът е низов. Горят паднали от смерч и от бурите дървета и друга суха растителност. Стремежът на пожарникарите е да ограничат развитието на пожара, за да не обхване близката иглолистна гора. Два хеликоптера излетяха от Пловдив, за да участват в гасенето на пожара на Витоша. Конкретизирани са местата, на които хеликоптерите ще кацнат, и от които ще черпят вода.

Направена е координация за гасенето на пожара на Витоша, съобщистоличният кмет Йорданка Фандъкова, която отиде към мястото. На място са сили на пожарната, полицията. Мобилизиран е кризисният щаб, от мое име работата координира архитект Петър Диков. Кметът на Бистрица е на мястото, преди десетина минути се обади, че е пристигнал с трима доброволци. За съжаление, мястото е много трудно достъпно, каза столичният кмет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 18459 |20.06.2012 Диана Найденова: Извинявам се на всички, които лягаха пред багерите на Иракли и които пазят Витоша . 6| 6270 |23.01.2012 Разследват шефа на ПП "Витоша" . 5| 5337 |26.12.2011 С протестна акция стартира ски сезонът на Витоша . 1| 5399 |02.12.2011 Родни огнеборци гасят гръцки пожар край границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads