Реклама / Ads
6| 4825 |09.07.2008 НОВИНИ

Визите ще паднат, но друг път, обеща Кондолиза Райс

.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс не се ангажира със срок за отпадане на американските визи за българите. Това стана ясно след срещата й с външния министър Ивайло Калфин.
 

Тя бе на няколкочасово посещение у нас по негова покана.  

Райс каза, че страната ни има още доста препоръки, които трябва да изпълни, преди да се подпише споразумение за облекчаване на визовия режим с Америка. Един от проблемите е свързан с биометричните паспорти, поясни държавният секретар на САЩ. „Продължаваме да ви следим в тази област, американският президент също иска да има по-добра визова политика към нашите приятели", увери Кондолиза Райс. Проблем обаче били оставащите без разрешение българи в Америка.

Тя отрече в разговора с Калфин да е ставало дума за това България да стане част от противоракетния щит на Щатите. Според нея българската икономика в момента преживява истински бум и това се дължи най-вече на усилията на нашето правителство. Сред дискутираните теми са били още сътрудничеството в енергийната област и проблемите в региона на Западните Балкани, както и регионални и глобални въпроси.

След срещата си с Ивайло Калфин американският държавен секретар Кондолиза Райс се видя и с премиера Сергей Станишев, а президентът Георги Първанов я награди с орден „Стара планина"-Първа степен заради заслугите й за разплитането на възела около българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия.

kondoliza_1.jpg

„Всички добре помним изключително големия принос на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс за разрешаването на казуса с българските медици в Либия", каза Първанов след като окачи на на врата на Райс най-високото българско отличие. Той допълни, че лично американският държавен глава Джордж Буш е възложил на държавния секретар на САЩ тази отговорна задача и с всяка среща между двамата президенти все повече и повече е имало напредък по този въпрос. Президентът определи помощта на САЩ в разрешаването на този казус на световната дипломация като ярка проява на международна солидарност. Държавният ни глава благодари и на всички български съюзници от САЩ, ЕС и Балканите. Той бе категоричен обаче, че би било неточно, ако причината за връчване на високото държавно отличие на Кондолиза Райс бъде сведена единствено до ярката проява на международна солидарност. След което заяви, че в момента междудържавните отношения на България и САЩ са най-добри. „Никога досега не сме имали толкова позитивен диалог. Този диалог е резултатен", подчерта Георги Първанов и се позова на нарасналия два пъти стокообмен между двете страни, свидетелстващ за изключително добрите икономически взаимоотношения. Президентът отбеляза още и взаимодействието в сферата на отбраната, както и в енергийната област.

„Най-високото държавно отличие на България, което ми бе връчено, символизира бъдещите и настоящите българо-американски отношения. За мен е изключителна чест, че получавам отличие, което носи името на планината, символизираща големите битки на българския народ и неговото бъдеще", каза в отговор Кондолиза Райс. Тя подчерта изключително доброто сътрудничество в НАТО и трансатлантическите общности и оцени високо българското участие в Афганистан, Каспийския район и други места. Държавният секретар на САЩ добави, че очаква България да се прояви като енергиен лидер на Балканите. Райс отбеляза още, че е изключително доволна, че е успяла да изиграе роля за решаването на „този кошмар, който изживяха българските медици и палестинския лекар". „За САЩ е важно участието в разрешаването на подобни хуманитарни казуси", посочи тя.

kondoliza.jpg

Заради краткото време на престоя й у нас и ограничения брой журналистически въпроси на общия брифинг с Калфин в МВнР не се стигна до темата за вчерашната пресконференция в Прага, на която Райс обясни, че никога не е била в България в качеството си на държавен секретар на САЩ. През 2006 г. Кондолиза Райс беше в София за участие в неформалната среща на външните министри на НАТО. Гафа си от вчера тя се опита да смекчи с думите: „Колко хубаво е отново да бъда в България."

ulici.jpg  снимки Вяра Йовева

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4657 |09.07.2008 Повече от половината българи няма да ходят на почивка това лято . 10| 4950 |09.07.2008 Русия и САЩ в битка за България . 1| 5293 |09.07.2008 Шестима полицаи убити пред консулството на САЩ в Истанбул . 2| 4745 |09.07.2008 Днес е последният работен ден за безмитните магазини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads