Реклама / Ads
5| 4854 |10.12.2018 НОВИНИ

ВКС установи фрапиращи нарушения на АСНС по делото „Иванчева”

.
Източник: БГНЕС
Излезе докладът на ВКС за работата на Апелативния специализиран наказателен съд, заради който председателят на ВКС Лозан Панов бе атакуван. В него, комисията, която проверява дейността на АСНС, установи съществени нарушения.
 

Връщането на бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева и на заместничката й Биляна Петрова обратно в ареста след решението да бъдат освободени е инцидентен случай на неправилна съдебна практика. Това е заключението на комисията от съдии от Върховния касационен съд, които провериха действията на колегите си от спецсъда.

 

Апелативните съдии са отменили акта на съдията от долната инстанция без въобще да имат протокол от съдебното решение.

 

 „Комисията счита, че констатираните нарушения по в. н. ч. д. No 522/2018 г. представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика”.

„Не може да се направи обоснован извод за сериозен системен незаконосъобразен подход при образуването и администрирането по производствата, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълнявани по отношение на подсъдими лица мерки за неотклонение. В тази насока следва да се има предвид ограничения брой проверени наказателни частни дела, както и обстоятелството, че съдебната практика по прилагане на чл. 343 от НПК в хипотезата на упражняване на правомощията по спиране от въззивната инстанция е крайно оскъдна.

 

На съдилищата следва да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие”, съветват председателят на Комисията Галина Захарова и нейните колеги Капка Костова и Галина Тонева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3845 |05.12.2018 М. Христова: Крусев косвено призна, че има нарушения при ремонта на ”Графа” . 0| 3807 |10.11.2018 Цецка Цачева: Ще съм безкомпромисна ако има нарушения с бонусите в Агенцията по вписвания . 5| 3969 |07.11.2018 КФН: Ако изряден шофьор купи автомобил с нарушения, да плаща по-скъпо . 1| 3774 |05.11.2018 ВАП откри нарушения в подзаконови нормативни актове на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads