Реклама / Ads
3| 4511 |27.05.2015 НОВИНИ

ВКС върна делото срещу Брендо

.
Евелин Банев-Брендо
ВКС върна делото на Евелин Банев-Брендо за пране на пари на по-долна инстанция.
 

 Висшите магистрати са установили, че в присъдата на САС, с която Брендо и останалите подсъдими бяха напълно оправдани, е записано едновременно, че се отменя изцяло първоинстанционната присъда и че тя се "потвърждава в останалата ѝ част" и съдът не се произнесъл по част от обвиненията, съобщи „Правен свят”.

 

По това дело Брендо е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. Прокуратурата ги обвинява, че са изпрали над 21 млн. лева от трафик на наркотици. Според обвинението от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г. те са превеждали пари от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдяха, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Вносът е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г.

 

В началото на 2013 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Костадинка Костадинова призна за виновни и четиримата подсъдими. Брендо бе осъден на седем и половина години затвор, 30 000 лева глоба и забрана да управлява фирма за 9 години. Останалите подсъдими получиха 3-годишни условни присъди. Миналото лято състав на САС с председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева, оправда напълно всички подсъдими, като присъдата бе подписана с особено мнение от съдия Георгиева.

 

 

Делото стигна до ВКС след протест на прокуратурата, като в днешното решение на ВКС се пояснява, че още на първа инстанция Брендо е бил оправдан за част от обвиненията за пране на пари – за това, че са изпрани пари от трафик на наркотици, извършен през 2000 г. от Атанас Генов. По този пункт от обвинението прокуратурата също не е протестирала решението пред САС.

 

В присъдата и мотивите си обаче апелативният съд се спира само обвиненията, по които подсъдимите са били осъдени на първа инстанция, но не коментира тези, по които са оправдани и не се произнася по тях, въпреки че е отменил изцяло присъдата. ВКС изтъква, че апелативният съд не е имал процесуална възможност да отмени изцяло присъдата на СГС, след като по част от нея няма нито жалба, нито протест.

 

"По-важното е друго, че с новата присъда въззивният съд не се е произнесъл по висящото спрямо подс.Банев обвинение по чл.253 НК и за това, че имуществото, с което се претендира да е извършил инкриминираните финансови операции е с произход от трафик на НВ, извършен през 2000 година от А. Г.. Обстоятелството, че в диспозитива на новата присъда присъства изречение, с което присъдата на СГС се потвърждава в останалата й част, не налага извод, различен от направения по-горе, защото тя е отменена изцяло", се казва в решението.

 

По сходен начин стоят нещата и с оправдаването на Дишлиева за пране на пари от наркотрафик. По него тя е била оправдана изцяло от СГС и това е оспорено от прокурора. В този случай САС е имал вече основание да отмени присъдата на градския съд и го сторил, но не се произнесъл след това по обвинението.

 

"В допълнение трябва да се каже, че в мотивите на новата присъда, САС е излагал аргументи за правилността на оправдаването на подсъдимите Б. и Д., в коментираната част, което указва, че той е извършил проверка на атакуваната пред него присъда (л.71,73). Пропуснал е обаче да отрази решението си по въпросите по чл.301, ал.1, т.т.1 и 2 НПК в диспозитива на въззивния съдебен акт, в която част наказателното производство, съответно, е останало висящо", се казва още в решението на ВКС, с което делото е върнато на друг състав на апелативния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9636 |24.05.2015 Гардове на НСО върнали от прием оперния певец Стоян Бончев, поканата била за майка му . 4| 4389 |20.05.2015 Мерджанов: ГЕРБ превърнаха президента в съветник на премиера . 2| 5567 |18.05.2015 Делото срещу управителя на „Надин комерс” влиза в съда . 2| 4484 |18.05.2015 Делото за сградата-убиец на "Алабин" без изход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads