Реклама / Ads
0| 4958 |25.03.2011 НОВИНИ

ВКС върна делото срещу екс зам.-вътрешен минстър

.
Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу бившия зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа, обвинен в посредничество при подкуп, и бизнесмена Росен Маринов, отговарял за предлагане на подкуп, който бе показно арестуван от барети през 2009 година на бул."Христо Ботев".
 

Според обвинителния акт Маринов обещал сумата от 150 000 лева на бившия шеф на ИАРА Марин Димитров, за да бъде оттеглена жалбата на агенцията пред Върховния административен съд за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Мринов, който е собственик на „Автоинженеринг холдинг груп“ ООД печели обществената поръчка за доставката, но Димитров спира изпълнението на всички обществени поръчки заради липса на финансиране. Бизнесменът обаче обжалва заповедта пред Комисията за защита на конкуренцията, която се произнася в негова полза. Така шефът на ИАРА протестира решението на КЗК.

В мотивите си ВКС отбелязва, че апелативният съд, който оправда Мустафа и призна за виновен Росен Маринов, е анализирал еднопластово доказателствата, превратно е тълкувал съдържанието на записаните телефонни разговори е направил логически неиздържани фактически констатации. На първата инстанция и двамата подсъдими бяха оправдани напълно, а по време на процеса се появиха сериозни съмнения, че именно шефът на Рибарската агенция и основен свидетел на прокуратурата сам е поискал да му бъде платено. Апелативният съд обаче постанови условна присъда за бизнесмена Росен Маринов и оправда Раиф Мустафа.

Според решението на ВКС долната инстанция е направила непълен и „еднопластов“ анализ на СРС-та, по делото – разговори между свидетеля Димитров и Росен Маринов. ВКС обръща внимание на реплика на Маринов – „само за мене ли е това….и за тоя приятел моя?“. Така върховните съдии стигат до извода, че още при този разговор са налице доказателства за участието и на Раиф Мустафа в корупционната схема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5365 |25.03.2011 МВР в акция срещу нелегалния трафик на жени . 45| 5520 |23.03.2011 Първанов скочи срещу НАТО с коментар в личния си сайт . 37| 5353 |22.03.2011 Събраха доказателствата срещу „Малкия октопод” . 2| 5731 |21.03.2011 Варненски кмет превърнал полицията в бащиния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads