Реклама / Ads
0| 3977 |07.11.2016 НОВИНИ

ВКС върна делото срещу Кирчо Киров за кражбата на милиони

.
Кирчо Киров
Върховният касационен съд (ВКС) отмени десетгодишната присъда и върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане на делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров за присвояване на близо 5 млн. лева. Делото стигна до последна инстанция, след като досега Военният съд в София и Военно-апелативният, отсъдиха за Кирчо Киров 10 години затвор.
 

Днес от ВКС обаче съобщиха, че връщат делото срещу Киров за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд и решението е окончателно. Според върховните съдии, делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия, съобщава БГНЕС.

 

Делото стигна до последната трета инстанция след жалби от защитниците на Киров срещу решението на Апелативния съд. Правят се искания това решение да се отмени, да се оправдае подсъдимият или делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция, алтернативно да се върне на досъдебната фаза.

 

През август миналата година Софийският военен съд признава Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Освен това е присъдена и конфискация на част от имуществото му – недвижими имоти и движими вещи. Съдът го лишава от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Той е осъден да плати на НРС сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

 

През май тази година и втора съдебна инстанция - Военно-апелативният съд потвърди 10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС. Апелативните магистрати измениха частично присъдата на по-долната инстанция и го оправдаха, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Наложено е максималното предвидено в закона наказание лишаване от права - лишаване от право да заема длъжността ръководител в държавно или обществено учреждение и за срок от 13 години и наказанието лишаване от право да упражнява ръководна професия за срок от 13 години.

 

Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева. Според прокуратурата, за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата. По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства. По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин.

 

В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически. Но фактите опровергават това негово твърдение. Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Към средата на тази година се знаеше, че съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране, а синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота. Но финансовите машинации са върхът на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС. Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4148 |03.11.2016 Прокурор, оказвал натиск на свидетел по делото „Октопод”, отива на съд . 0| 3589 |03.11.2016 Съдът във Видин гледа делото за взрива в Горни Лом . 0| 4106 |30.10.2016 Върнахме часовника с час назад . 1| 3655 |26.10.2016 ВСС уволни прокурора по мегаделото "Октопод" Светлозар Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads