Реклама / Ads
8| 4554 |09.10.2014 НОВИНИ

Владо Каролев: България може да загуби инвестиционния си рейтинг

.
Владимир Каролев
"Това, което „Фич" е написала за България е точно така. Има опасност България да бъде сложена в негативна перспектива и даже да загубим инвестиционния ни рейтинг, което е изключително лошо", каза икономистът Владимир Каролев в интервю по БНР.
 
"Рискът е сериозен и е свързан с това дали това правителство ще обяви политики, които ще доведат до увеличаване на дефицита, защото партиите, които ще бъдат в парламента точно това говореха или това правителство ще обяви, че ще прави реформи, ще намали структурните дефицити в пенсионната система, в социалните системи, ще намали разходите. По-важна е адекватна реакция, а не бързина на реакцията. Може да се вземат пари от държавния резерв, защото единственото рисково място в момента са лекарствата за хронични заболявания от НЗОК.

Всички други планирани харчове в бюджета могат да почакат, да не говорим, че считам, че предложеното увеличение на дефицита е прекалено голямо и може да бъде намалено. Ако погледнем най-вече доклада на „Фич" за България, там ясно се посочват секторите, в които има риск. По-важно е да се направи правителство, което ясно да заяви и да направи реформите. Това ще оценява рейтинговата агенция", посочи той.

По отношение на КТБ, Каролев коментира: "Засега не виждам Министерството на финансите и БНБ да са направили нещо, което направиха всички държави, когато имаха подобни проблеми - това е да немат някой, който разбира от преструктуриране на банки".Според Каролев в момента, в който приключи оценката на капитала на КТБ, което трябва да стане до 20-ти октомври, трябва да бъдат получени офертите за рекапитализиране на банката."Мисля, че такава рекапитализация може да стане без да има нужда от публични пари, единствено от някаква регулативна подкрепа с ликвидност на БНБ", подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7430 |09.10.2014 Ислямски терористи тръгват към България и Европа . 12| 5087 |08.10.2014 Даниел Митов: Дмитрий Рогозин наруши добрия тон с България . 1| 4547 |07.10.2014 Ексшефът на "Булгаргаз" поема „Южен поток България” . 20| 4340 |07.10.2014 Плевнелиев: Избори след избори не са добри за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads