Реклама / Ads
11| 4790 |04.06.2009 НОВИНИ

Властта предизборно си намали заплатите

.
Пламен Орешарски Източник: Вяра Йовева
С 15% да бъдат намалени заплатите на министрите, зам.-министрите, членовете на политическите кабинети и на областните управители. Това предложи министърът на финансите Пламен Орешарски по време на правителственото заседание.
 
Целта била да се ограничат разходите в бюджета, като целта е разходите към края на годината да спаднат с половин милиард лева.

Ще има замразяване на заплатите в публичния сектор, което на практика означава, че няма да има увеличение на заплатите от 1 юли. От тази дата обаче ще бъдат увеличени всичко пенсии с 9 на сто, увери социалният министър Емилия Масларова.

Министър Орешарски обясни, че е възложил на всички министерства да преразгледат бюджетите си и сами да предложат съкращаване на разходите. Според финансовия министър обаче вероятно процентът на съкращаване ще бъде по-напрегнато число от предложеното, като не даде обяснение това напрегнато число какво означава в процентно отношение.

Нови назначения няма да се правят, но не се предвиждат и съкращения. Ще бъдат преустановени и разходите за парични или предметни награди и бонуси. Ще се въведат и лимити на разходите за телефони, коли и командировки в чужбина. Ще се ограничат и разходите за закупуване на автомобили.

Така и не стана ясно колко е средното възнаграждение на един министър, за да се изчисли с колко ще бъде намалено то. Министър Орешарски си призна, че не знае колко получава. Очаква се намалението на заплатите на министрите, зам.-министрите и областните управители да влезе в сила от юли и вероятно ще важи за последния месец от мандата на кабинета.

Намаление на заплатите е предложено да има и за местната власт, съобщи още Пламен Орешарски, като това предложение ще бъде обсъдено допълнително.

Министър Масларова обясни, че също ще изготви пакет от мерки, тъй като нетната минимална работна заплата вече е по-ниска от официално обявената линия на бедност.

Министър Петър Димитров от своя страна успокои, че място за паника по отношение на евентуална нова газова криза няма и дори доставките на газа за страната ни да бъдат спрени, България има ресурс да осигури нужните количества природен газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 8098 |02.06.2009 „Атака” нападна с "педалчета" властта на Вола . 0| 4995 |26.05.2009 Димитров предизборно увери, че няма да се отменя увеличението на пенсиите от 1 юли . 2| 4919 |21.05.2009 Намалиха присъдите на хванатите с подкуп в Пътния фонд . 16| 12621 |26.04.2009 Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) ще бъде коректив на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads