Реклама / Ads
112| 11592 |30.01.2011 НОВИНИ

Властта uncensored*

.
Сашо Диков
Все повече в интернет форумите коментират, че Сашо Диков е твърде близък с Алексей Петров. Той направи първото интервю след пускането от ареста на бившия съветник на ДАНС. На пресконференции често задава въпросите, които и Петров задава, пише Труд.
 

“Канал 3” отразява най-подробно и всички изяви на ръководството на вестник “Галерия” в лицето на главната редакторка Кристина Патрашкова и заместника й Явор Дачков, подозирани в близост с Петров.

Тромав мъж тича из кулоарите на парламента наравно с 20-годишните гримирани журналистки... Побелелият репортер протяга микрофона, за да зададе неудобен въпрос на политик... С настоятелен ентусиазъм, който се е превърнал в кошмар за министри и депутати, той обикаля институции, зали за пресконференции и улици. Във Великобритания или САЩ това е нормална гледка - белогав репортер от Белия дом да предава поредния си репортаж. Но в България, страната на младите и красиви репортерки, “държачки на микрофони”, това е явление.

Делничен ден. Малко преди обед. В една от големите зали за пресконференции в София ще бъде “сервирана” поредната доза записи на телефонни разговори между представителите на властта. И той е там. Интересуващите се от политика знаят за кого говорим - за Сашо Диков.

Журналистът, който години наред забавляваше зрителите на “Канал 3” с култовата си реплика “Асене, върни”, докато анализираше футболни мачове от родното първенство, отдавна е свирил последния съдийски сигнал на спортните събития и се е впуснал в тежката политика. И предава на живо поредната пресконференция - нещо, с което дори националните и високобюджетни телевизии не могат да се похвалят, че правят.
“Зрителят усеща, когато го лъжат”

“Всеки решава сам за себе си. Правим неща, които другите не правят. Ако правим същото, те ще са много по-добри от нас - и откъм техника, и откъм студия”, признава Диков след края на поредния брифинг, който е обогатил с 2 интервюта на живо. Провежда 2 бързи телефонни разговора и продължава: “Изповядвам твърдото убеждение, че зрителят мрази да го лъжат и усеща, когато това се случи.

Телевизионният занаят има огромни възможности за лъжа - от есемес гласуването за риалити шоута до новинарските емисии. В директните предавания няма как да подведем зрителите”, споделя той.
Телефонът му звъни отново и той дава указания на екипа си. Разговорът се насочва към най-страшната тема за една телевизия - рейтинга: “Нашият непрекъснато се покачва. Социологическите проучвания наскоро показаха смайващи резултати, на 11-12-о място сме заедно с телевизия “Европа”.”

8-часово риалити от Народното събрание

“Милиони българи гледат турски сериали и риалити шоута, но вярвам, че има млади и интелигентни хора, на които това им е писнало и искат честна и правдива информация”, продължава Диков. И все пак се сеща, че медията му е излъчвала риалити шоу, 8-часово живо предаване на вота на доверие към кабинета на Бойко Борисов на 20 януари тази година. За момент настроението на Сашо става съвсем минорно. “По един особено тъжен начин се радвам, че зрителите ни се увеличават, защото ние казваме това, което трябва свободно да се говори. Ако не беше такава ситуацията на медийния пазар, не знам дали щеше да го има този успех”, заключава той.

Да нарисуваш Джокондата с пръдня - така Диков определя финансовото състояние на “Канал 3” поради оскъдните средства. Затова често в предаванията му звукът и картината се разминават.

“Основният източник на пари за нас са таксите, които кабелните оператори плащат всеки месец, за да излъчват телевизията. Именно затова правим неща за голям кръг от хора, за да искат много зрители да ни гледат, и да си плащат за това”, разкрива тайни от медийната кухня журналистът. Имало приходи и от реклама, но били значително по-малко. И се оказва, че тези пера не са достатъчни.

“Ами врачките?! Пускаме ги тези абсурди, които и на мен не са ми много приятни, но хората ги гледат. Имаме договор с гадателките и те си плащат, за да излъчваме предаванията им. Нямам никакви скрупули да печеля пари по всякакъв, но законен начин”, надъхва се Диков и акцентира върху това, че не получава никакво нерегламентирано спонсорство. “В очите на някои хора съм смешник, който се бута с малки момиченца журналистки. Но аз съм там, за да задам въпроси, които другите няма да изрекат”, звучат като изповед думите му. И завършва: “Разбрах, че група министри, като ме видели на вота, се изпокрили. Разбирам, че съм зло и ужас за не малко хора.”

Сам кръстил рожбата си българската “Ал Джазира”

Самият Сашо Диков дал определението българската “Ал Джазира” на медийната си рожба. А себе си е кръстил Стажанта.
“Бях на една пресконференция, на която отсъстваха трите големи телевизии. Казаха ми, че поне българският Си Ен Ен е тук, но ги поправих, че аз съм българската Ал Джазира”, спомня си Сашо. И веднага пояснява: “Ние обаче сме кубинският вариант на “Ал Джазира”. И ние даваме алтернативни мнения и позиции, които не са удобни на управляващите, но нямаме бюджета от десетки милиони, а се справяме с минималния финансов и човешки ресурс. Та затова кубинският вариант.”
Журналистът признава, че знае, че всичко може да се прави по-добре, да се увеличи качеството на картината и на звука, но това е въпрос на инвестиции.

Ще показват спестеното от ефирните медии

Предаване по схемата на “Господари на ефира”, в което да се анализират новините на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, е голямата цел на Сашо Диков.

“Искам на следващия ден да коментирам емисиите на трите големи телевизии - какво е било излъчено и какво е спестено на зрителите”, разкрива плановете си журналистът. Но веднага добавя, че едва ли ще успее да направи подобно предаване, защото няма време и възможности. А една продукция изисквала потенциал от хора, които да следят новините и да записват всеки детайл - нещо, което сега било невъзможно, защото персоналът на медията е сведен до критичния минимум от 60 души (репортери, оператори, технически състав). (Труд)
* нецензурирана
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5350 |13.01.2011 Дончева: Двата лоста на властта са спецслужбите и медиите . 22| 11207 |24.11.2010 Шампионът Александър Томов: АБВ ще измести ГЕРБ от властта . 1| 5139 |04.11.2010 Качват народа в самолетите на властта . 1| 5143 |11.10.2010 3 234 008 лева похарчи властта в полети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads