Реклама / Ads
16| 5662 |31.07.2014 НОВИНИ

ВМРО: Без компромиси срещу обсадата на болницата в Пазарджик

.
ВМРО призовава полицията да бъде безкомпромисна срещу произвола на стотиците цигани, които обсадиха болницата в Пазарджик в опити за саморазправа с лекарите.
 

Те обградиха лечебното заведение, за да попречат на аутопсията на удавено момиче от пазарджишкия цигански квартал „Изток". Семейството й изповядва исляма и аутопсията противоречала на религиозните им схващания. Тя, обаче, е задължителна по закон.

Момичето се удави във водите на язовир „Добри дол" край село Дебращица.

ВМРО определя действията на циганите в Пазарджик като недопустими и подсъдни. Органите на реда в никакъв случай не бива да позволяват опити за физическа саморазправа с лекари.

Стотиците цигани, които сега са обсадили болницата в Пазарджик, искат буквално да линчуват лекарите, които трябва да спазят българското законодателство и да направят необходимите изследвания и проверки за причините за смъртта на младата жена. Според ислямизираните цигани аутопсията е в разрез с тяхната религия и ще накърни паметта на момичето.

Сега прокуратурата трябва се произнесе ще бъде ли извършена аутопсия или ще се прави компромис заради религиозните възгледи на близките.

Агресорите са от циганския квартал „Изток", приютил ислямския фундаменталист Ахмед Муса Ахмед. Той бе един от обвинените за разпространение на антидържавна идеология 13 имами, а съдът го призна за виновен за проповядване на верска нетърпимост.

По време на целия съдебен процес представители на ВМРО оказваха морална подкрепа на магистратите, над които бе оказван натиск от събиращите се десетки мъже и жени, демонстративно облечени по нетрадиционен за българските мюсюлмани начин.

Случаят е показателен за редица от проблемите, с които ВМРО се ангажира през годините. От една страна стои въпросът за равенството пред българските закони и прилагането му по различен начин на етническа или религиозна основа.

От друга страна - чувството за безнаказаност, възпитавано у гетоизираните общности. Решаването на Циганския въпрос е от изключителна важност за опазване на националната сигурност.

Не по-малък е проблемът с насилието над медиците. ВМРО нееднократно се е застъпвала за правото на сигурност на лекарската гилдия, както и за по-строги санкции за лица, използващи сила над лекарските екипи.

Етническите и религиозни традиции не могат да оказват натиск върху законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Законът е закон и важи за всички. Свободията на религиозна основа не може и не трябва да бъде толерирана. Опитите за ислямизация на лесно манипулируемата част от българското общество ще бъде единствено в ущърб на религиозния мир в България, е категоричната позиция не ВМРО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4629 |10.06.2014 Огнян Минчев:Провалиха Станишев самолюбието и компромисите му със задкулисието . 24| 5346 |18.02.2014 ВМРО: Политическата ситуация ни мотивира да водим разговори с ББЦ . 22| 5544 |24.11.2013 ВМРО: След партия "Помак" ще има и "Торлак", и "Шоп". . 9| 6401 |04.09.2013 Автобуси на ГЕРБ и БСП пристигат в София, обсадата продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads