Реклама / Ads
10| 5697 |21.02.2011 НОВИНИ

ВМРО се бори с ромските постройки чрез барака пред МС

.
Дъсчена съборетина под прозорците на властта в знак на протест срещу безхаберното отношение към незаконните цигански постройки в цялата страна разпънаха активисти на ВМРО.
 

За 15-ина минути между сградите на Министерски съвет и президентството в площадката пред бившия Партиен дом, днес ползван от Народното събрание, бе издигната барака от няколко дъски, но със сателитна чиния и неработещ електромер. Вътре пък бе разпънато походно легло, простор с накачени по него дрехи, касетофон и телевизор за ободряване на духа.Десетина полицаи с интерес наблюдаваха събитието, но не реагираха, въпреки че от ВМРО уточниха, че нямат разрешение за издигане на незаконната постройка. Между войводите, зяпачите и униформените служители на реда се разхождаше и представител на жандармерията. На въпрос защо е там в минусовите температури, избра да вдигне рамене и да отрони: “На разходка, времето е подходящо”.

За да покажат колко абсурдна е ситуацията, войводите правят опити и за регистрация. Двама млади членове на партията – Ивайло и Мариана, са подали в Столична община молба да бъдат регистрирани на точно този адрес – пл. “Независимост” № 3. “Ами и ние нямаме къде да живеем. Имаме си документите, смятам, че всичко трябва да е наред. Идеята е да покажем, че и ние също можем да се настаним, където поискаме”, обясни 27-годишната Мариана.

Засега има само двама новодомци, но по циганските стандарти вътре могат да се напъхат и 150 души”, обясни зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е общински съветник в София. “Като всички други, които си строят, където си искат, ще поискаме търпимост, ще поискаме да ни узаконят. Имаме планове да си направим втори етаж”, допълни той.

Основната идея на протеста е да се покаже, че Законът за устройство на територията не се спазва, как има хора, които си строят, където си поискат, формират по този начин катуни, те се превръщат в гета и държавата избирателно не спазва закона. “Основната ни идея е, че трябва да има равенство пред законите и никой няма основание да иска привилегия на основание на своя произход. И след като е възможно в София и в цялата държава всеки да си строи, където си иска, защото има претенции, тогава и ние смятаме, че не трябва да има никаква разлика между нас и циганите”, заяви Джамбазки. Той намекна, че в столицата има и други интересни места за „населяване“ – например подлеза между Министерски съвет и президентството или пък на мястото на бившия мавзолей.

Според Николай Дренчев от ВМРО-София експериментът в центъра на столицата показва истинският проблем – “между хора, които плащат данъци, които се трудят за родината си и такива, които само потребяват, живеят от социални помощи и казват дай, дай, дай”.

Подобна акция тече и във Варна. В центъра на морската столица също ще бъде издигната незаконна барака. Инициативата бе обявена преди броени дни. Тогава ръководителите на ВМРО напомниха, че изтича едномесечният срок, в който по закон Столичната община трябва да предприеме действия по искането за местен референдум срещу циганското гето в „Орландовци”. Искането бе подписано от повече от три хиляди граждани на район „Сердика” и е внесено от ВМРО според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Войводите са категорични, че на фона на катастрофалните демографски тенденции и отпадането на циганската общност от образованието, пазара на труда и обществото въобще, е основен проблем за България и вече може да се говори за “Цигански въпрос”. От ВМРО предлагат 5 мерки за справяне “на първо време”. Сред тях е въвеждане на трудова повинност като начин за получаване на квалификация и труд при липса на други възможности, създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на гражданска гвардия и обвързване на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават, и средата, в която живеят, като начин да се ограничи безотговорната раждаемост.
Протестът на ВМРО срещу незаконното строителство в циганските гета ще прерастне в протест срещу посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович заради осуетяването на почитането на годишнината от обесването на Васил Левски в Босилеград. Към 14,30 часа пред МС ще дойдат и българи от Западните покрайнини, очаква се подкрепа от „Атака“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5046 |20.02.2011 ВМРО ще строи „постройки от цигански тип” в София и Варна . 4| 4786 |20.02.2011 РЗС: Бойко Борисов се оказа по-ляв и от Жан Виденов . 25| 5002 |18.02.2011 Яне намеква за избори 3 в 1 . 7| 5150 |18.02.2011 ВМРО: Борисов да отмени визитата на сръбския премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads