Реклама / Ads
8| 6951 |03.04.2011 НОВИНИ

ВМРО към Софийска вода: Покажете концесията!

.
На 4 април ВМРО ще внесе 11 конкретни въпроса до френската фирма „Веолия" - сегашeн собственик на „Софийска вода". ВМРО искат прозрачност при ценообразуването на водата, която ползват столичани, както и да научат клаузите на концесионния договор. Ако от фирмата не дадат ясни и точни отговори на въпросите, ВМРО ще внесе искане до главния прокурор да бъде образувана проверка на дружеството
 
Това стана ясно днес на прессонференция на ВМРО.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов припомни, че в средата на март в София над 3000 души се включиха в протест срещу монополистите – електроразпределителните и ВиК дружества. „Хората са недоволни, защото освен, че не се спазват техните потребителски права, договорът за концесия на водата в София е обвит в потайност и те нямат реална представа за това какво плащат всеки месец.", коментира Каракачанов.

В петък общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки внесе подробен доклад за разваляне на концесията в Столичния общински съвет. Ако общинските съветници не вземат такова решение, ВМРО има готовност да започне инициатива за произвеждане на местен референдум в столицата за разваляне на договора.

ВМРО иска възстановяване на общинското дружество. В момента собственик на „Софийска вода" е „Веолия уотърс" - френска компания, водеща сред дружествата във водния сектор в световен мащаб.

Основните аргументи за разваляне на договора са неправомерно високата цена на услугата и големият процент общи загуби на вода, които противоречат на концесионните задължения. Съгласно данни от ДКЕВР, загубите за 2009 г. са 60,26%. Съгласно приетия си бизнес план обаче, „Софиийка вода" АД следва да свали загубите до 50% за 2009 г. За 2010 г. пък загубите следва да са 47%, но вероятно ще бъдат отново около 60%, поясняват от ВМРО. За сравнение през 1970 г. общите загуби са 23,35%.

Общите загуби на вода не намаляват с годините, а в същото време „Софийска вода" отчита милиони инвестиции, които се калкулират в цената на ВиК-услугата, посочват от ВМРО и поясняват, че „Софийска вода" АД има изгода да поддържа висок процент загуби, за да се оправдаят милионите инвестиции и високите необходими годишни приходи за доставянето на вода, отвеждането й и пречистването й.

Според ВМРО колкото по-високи са количествата неотчетена вода (загубите), толкова повече се увеличават необходимите годишни приходи, а оттам и цената. Именно поради тази причина цената за София се увеличава непрекъснато. От партията нарекоха това ценова спирала.

В момента ВМРО обжалва пред Върховния административен съд последното решение на ДКЕВР за увеличение на цената на ВиК-услугата в София като незаконосъобразно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5150 |21.01.2011 ДКЕВР: Такса „водомер” не е актуална за ''Софийска вода'' . 5| 5252 |27.10.2009 "Софийска вода" удави столичани с ново увеличение . 19| 16218 |18.05.2009 Убиха шефа на "Софийска баница" Александър Занев . 2| 4502 |17.11.2008 „Софийска вода” олекна с 250 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads