Реклама / Ads
16| 4856 |08.11.2010 НОВИНИ

ВМРО-НИЕ дава рамо на Първанов

.
Източник: dnesplus.bg
Партията на пловдивския кмет Славчо Атанасов се готви за участие в президенсткото мероприятие на 11 ноември, което трябва да легитимира новия политически проект на Георги Първанов "АБВ".
 

"ВМРО-НИЕ" няма да даде старт на политически проект, а ще бъде дискусия за бъдещето на България след края на прехода, която ще протече под мотото "България на другия ден". Това обяви председателят на "Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален идеал за единство" Петко Атанасов, цитиран от "Всеки ден".

“Когато те канят на дебат, е несериозно да откажеш”, мотивира участието на формацията си Атанасов. Там отцепниците от войводите на Красимир Каракачанов ще представят своя концепция за бъдещето развитие на България. Според него от участниците в дебата зависи той да не се превърне в говорилня. “Ако дискусията уточни задачите, които според нас стоят пред българското общество, да, бихме се подписали под една обща платформа. Но това може да се случи, може и да не се случи”, каза Атанасов. Формацията ще бъде представена от него. Пловдивският градоначалник Славчо Атанасов няма да участва, по това време той ще е в странство.

Отговорът за евентуално участие на ВМРО-НИЕ в президентски проект, Атанасов отклони за след време – поне две години. “Разбирайте, че когато стане факт този проект, когато видим какво представлява, тогава можем да коментираме дали ще се включим. В момента ние също не знаем накъде и как ще се развият нещата. Ако след време проектът се превърне в алтернатива, то тогава нещата ще бъдат ясни ”, посочи Петко Атанасов. Той призна, че с формацията му са водени разговори, провели са две срещи, първата е била преди месец.

Засега амбициите на ВМРО-НИЕ са да участват самостоятелно на местните избори. Коалиции щели да се сключват по изключение. Ще издигнат и своя кандидат-президентска двойка. Ще имат собствени номинации за градоначалници на София, Пловдив, Варна, Благоевград и Русе – откъдето е Красимир Каракачанов, както и в по-малки общини. Това щели да бъдат “хора, които са публично припознати и с висок обществен статус”. Председател на предизборния щаб е Борис Ячев, който бе депутат в 40-то НС. Той се похвали, че ВМРО-НИЕ била най-широка представената в местната власт извънпарламентарна политическа сила. Сега били част от управлението на 72 селища, а догодина планират да увеличат присъствието си в половината общини. Ще разчитат на 400 партийни структури и 10-хилядната членска маса.

Ячев остро разкритикува промените в Избирателния кодекс. Според него целта на управляващите била да спечелят служебна победа и да възпроизведат статуквото в националния парламент. Най-неприемливо било ограничението селища с до 500 души население да нямат право да избират кметове и намаляването с 20 % на броя на общинските съветници. Това не давало шанс на по-малки и местни формации да пробият и да представляват интересите на избирателите. „Това е псевдореформа“, обяви той.

Атанасов допълни, че преди да се намалява механично броя на местните парламентаристи, първо е трябвало да бъде направена истинска голяма реформа, свързана с териториалното деление в страната, тъй като сега имало нефункциониращи общини. Именно към тяхната инфраструктура, а не в строежа на магистрали, е трябвало да бъдат насочени инвестиции, за да се спре обезлюдяването им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5630 |07.11.2010 Станишев: Първанов прави квазипартия . 15| 4979 |05.11.2010 Първанов посреща сирийския президент Асад . 75| 6938 |05.11.2010 Първанов отрече връзки с Октопода, Николов дава показания пред прокурори . 30| 4834 |02.11.2010 Първанов подкрепи феодалните старци в БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads