Реклама / Ads
3| 5476 |24.02.2011 НОВИНИ

ВМРО-НИЕ: Сърбия не се държи като европейска държава

.
Славчо Атанасов Източник: Булфото
От ВМРО-НИЕ призоваха политически партии и българи от Западните покрайнини да обсъдят на форум българската позиция за евентуално сръбско членство в Европейския съюз.
 

Те посочиха, че българското мнозинство в западната ни съседка е международно признато, но въпреки това вече цял век Сърбия го подлага на дискриминация и асимилация. Хората на Славчо Атанасов заявиха, че българските общини са най-бедните в страната. Освен това те поясниха още, че Ньойският договор, откъснал Западните покрайнини от България, е подписан от несъществуващата вече държава Югославия.

По думите им това показва, че Сърбия не се държи като европейска държава. Въпреки това, страната може да влезе в ЕС, ако започне да спазва правата на българското малцинство, посочиха от ВМРО-НИЕ. Според тях страната ни трябва да излезе с единна позиция по този въпрос и в нея да влизат условията, които Белград трябва да изпълни.

От партията определиха като „странна" позицията на Външно министерство, което безрезервно подкрепя сръбското членство в ЕС. Според ВМРО-НИЕ това е аморфна европейска позиция, в която по никакъв начин не се вижда българският интерес.На форума, който трябва да се проведе през месец април, ще бъде обсъдено и дали да не бъде организиран референдум за членството на Сърбия и Македония в Евросъюза. От партията не пропуснаха да отбележат, че подобен референдум е много по-належащ от искания от ВМРО-БНД за Турция.

По време на пресконференцията стана ясно, че освен Славчо Атанасов, който ще се бори за втори мандат в Пловдив, ВМРО-НИЕ ще издигнат свои кандидати в още 11 областни градове, сред които София, Благоевград, Плевен, Варна и Хасково.

По отношение на столицата, от партията посочиха, че им предстоят разговори с партиите от дясно-център (сред споменатите бяха „Синята коалиция", НДСВ, Гергьовден, ССД и пр.), но при неуспех ще избират между кандидатура от академичните среди и човек с голям административен опит. ВМРО-НИЕ може да се коалира с всеки, освен с ДПС, подчертаха по време на пресконференцията. От партията разкритикуваха шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който, по думите им, е въвел в заблуждение обществото с изказването си, че Славчо Атанасов е бил избран заради подкрепата от управляващата партия. Те припомниха скандалния предизборен филм на ГЕРБ и предложиха на вицепремиера да го изгледа с журналисти, след като да го коментира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5055 |18.02.2011 Българите ще бъдат пускани в Сърбия, но без митинги . 11| 4941 |18.02.2011 Н. Младенов: Сърбия да не провокира излишно! . 21| 6789 |17.02.2011 Младенов: Забраната на честването на Левски в Сърбия е срам! . 9| 5954 |05.02.2011 Росен Иванов: Удивен съм от българите в Сърбия!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads