Реклама / Ads
7| 5347 |14.03.2011 НОВИНИ

ВМРО внесе 13 неотложни искания към кабинета „Борисов”

.
Ангел Джамбазки
Днес от ВМРО– Българско национално движение внесоха в Министерски съвет предложения за спиране на увеличенията в цените на тока и водата, намаляване на ДДС върху лекарствата и неотложни мерки за борба с демографската криза. В списъка фигурират точно 13 искания.
 

Те бяха приети на вчерашния протест пред сградата на правителството, организиран от партията на войводите. В неделния ден повече от 3000 души от цялата страна се събраха, за да недоволстват и срещу скока в цените на хранителните стоки. Днес списъкът с предложения беше внесен от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и от организационния секретар Юлиан Ангелов.

Първо сред исканията е спиране на всякакво увеличение на цената на тока, защото всяко увеличение ще бъде несправедлива печалба за монополите на гърба на потребителите. Настоява се и за отмяна на спекулативното увеличение на цената на водата в София. Според ВМРО то е незаконно, защото прокарано е без обществено обсъждане и по нелогични формули. Третото искане – държавата да настоява да получи дължимия дивидент от дейността на електроразпределителните дружества. След получаване на дивидента, разваляне на договорите, отсичат войводите. Те претендират да се развали също така концесията със „Софийска вода”, защото дружеството не спазва договора си.

Петото искане е отказ от пропагандните структури за борба с цените. Това означава – даване на повече възможности на комисиите за защита на потребителите, на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за енергийно и водно регулиране и т.н., и съответно да бъдат пришпорени да си вършат работата.

От ВМРО се обявяват за спиране на мачкането на българския бизнес, подкрепа за предприемачеството в условията на криза и край на данъчния рекет, както и за насърчаване на българските производители. Седмото условие е категорично – приоритет на българските фирми при обществени поръчки. Осмо, спиране на всякакво колебание в данъци, такси и акцизи.

Разбиване на монопола на Здравната каса
и по-големи възможности на пациентските организации, е на девето място сред исканията. По-нататък следва намаляване на ДДС върху лекарствата, като определени медикаменти за лечение на онкологични заболявания трябва да бъдат освободени от ДДС.

От ВМРО се обявяват и за радикална смяна на пенсионната система. Нека вноските наистина са лични и с нашия труд да не издържаме огромни безпросветни маси, е записано в документа.

Последните две точки са отделени на мерките за справяне с тревожното състояние на нацията. Войводите искат програма и план за действие за демографско развитие, в които да се предвидят мерки за насърчаване на раждаемостта, за връщане на емигранти, за стотиците хиляди двойки с репродуктивни проблеми. От ВМРО са категорични, че без приемане на ясен план за действие за вписването на циганските общности, основан на образование и труд, до десетилетия България ще изпита огромни проблеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5017 |09.03.2011 РЗС внесе възражение за имотите на Цветанов . 43| 5170 |01.03.2011 Атака внесе сигнал срещу Димитров за конфликт на интереси . 2| 5738 |12.01.2011 Исканията за използване на СРС-та са скочили два пъти . 0| 5485 |08.09.2010 Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цонев и компания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads