Реклама / Ads
2| 5407 |23.04.2014 НОВИНИ

Внезапна проверка на НЗОК установи нарушения в 38% от болниците

.
Румяна Тодорова
Целта на внезапната проверка е била да се види дали хоспитализираните пациенти са в болниците по празниците и дали това кореспондира с тежестта на тяхното заболяване. Касата се опитва да намали загубите си от случаи, при които болниците приемат пациенти за лечение на хартия, а всъщност ги изпращат по домовете.
 

Внезапна проверка на НЗОК е открила нарушения в 38% от проверените лечебни заведения за болнична помощ, обяви управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, предаде "Фокус". Проверката е извършена на 18 април.


Проверени са 37 лечебни заведения в 13 здравни района - общо 191 отделения. В 14 болници са открити нарушения по показателя на проверката.

Румяна Тодорова обясни, че при извършената проверка в големите болници се забелязва, че много хора идват за амбулаторен преглед, като нито един от случаите не е бил спешен. Голяма част от терапевтичните клиники в онкологичните болници са били затворени за празниците. В една от софийските болници всички пациенти са били изписани още на 17 април - ден преди проверката. 


"Всички ли са били в еднакво състояние, за да могат да продължат лечението си вкъщи, и кога са били приети, за да бъдат изписани в един ден?", попита Тодорова. По думите ѝ, при този случай проверяващите не са успели да прегледат документацията на болницата и проверките там ще продължат и ще бъдат тематични.


В течение на акцията добро впечатление са направили неврологичните отделения, където въпреки натоварването работата се извършва експедитивно. Като примери за добра практика шефът на касата посочи неврологичното отделение на болница "Токуда" и МБАЛ "Света Анна", особено в детското отделение.


"Не можем да сложим всички болнични заведения под общ знаменател. Ще продължим с внезапните проверки, такива ще има и през следващите празници", каза още Тодорова. По думите ѝ, НЗОК ще проверява и целия път на пациентите, защото в повечето от случаите пациентите се наблюдават от един и същи лекар в болницата и в извънболничното лечение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5825 |29.03.2014 Д-р Тодорова: НЗОК не издържа болници, а лекува пациенти . 39| 5910 |23.03.2014 ГЕРБ алармира: НЗОК остава без пари през лятото . 2| 6301 |12.03.2014 Зам.-министърът на здравеопазването поема НЗОК . 31| 5158 |04.03.2014 Бареков поиска от ГЕРБ пълна проверка на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads