Реклама / Ads
9| 5593 |04.10.2014 НОВИНИ

Военен експерт: Парламентът не одобрява център за утилизация през 2003 г.

.
Полковник Красимир Петров
Има само три причини за взрива в Горни Лом - човешка грешка, неспазване на дисциплина, нарушение на правилата. Във фабриката в Горни Лом са били обезвреждани мини американско произвостсво, които са по-чувствителни от обикновените противотанкови и пехотни мини. "Само такива мини са били обезвреждани - М-16 А1, А2 и А3", каза полк. Петров.Това заяви полк. Петров, експерт по експлозиви в Министерството на отбраната в "Събуди се" по Нова тв.
 

От 3 до 5 тона са избухнали на 5 места в цеха в Горни Лом. Не е имало натрупване на експлозив във фабриката.Той беше категоричен, че не е не е имало натрупване на количества на склад. "От характера на взрива, от кратерите правим този извод. Ходил съм достатъчно пъти преди това, нещата бяха на ниво", каза още Петров.

Това е трагичен инцидент. През 2001-2003 г. МН беше разработена програма за национален център за утилизация. Беше предвидено да е в Костенец, вместо да се дават на частни фирми. Програмата беше приета от Министерски съвет, но не беше ратифицирана от Народното събрание. Законът не предвижда издаване на разрешение за утилизация. Издава се на базата на лиценз за производство", каза още полк. Петров.

Уверен съм, че биологичен материал от жертвите ще бъде намерен и смъртните актове ще бъдат издадени в законовите срокове, каза още експертът от Министерството на отбраната.

„Не мога да коментирам какво са казали работниците, поне когато ние сме били там, нещата са били така, както трябва да бъдат”, заяви експертът.
 
Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар. разрешение за утилизация, там има разрешение за производство.  Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4866 |02.10.2014 Експерт: Вместо технологии в България рискуваме с жива сила . 1| 5513 |12.09.2014 Военен се самоуби на пост в поделение във Варна . 9| 4855 |08.09.2014 Мъжът, стрелял по детска градина в Карлово, се оказа бивш военен . 9| 5057 |27.08.2014 Познахме! Близнашки няма да уволнява военен разузнавач №1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads