Реклама / Ads
6| 7320 |30.10.2013 НОВИНИ

Военни прокурори разпитвали Бойко надълго за смъртта на Чакъра

.
Бившият премиер Бойко Борисов е прекарал близо 2 часа във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 години. Той бе главен секретар тогава и ръководеше атаката на силите на реда.
 

Тя последва хайка за Чакъра, който се криеше от властите, като отказваше да изтърпи присъда за кражба.Обкръжен от полицаи в къщата си, Чакъра отказа да се предаде и започна да стреля. Повиканото подкрепление барети сломи съпротивата му, откривайки по него огън с гранатомет. В щурма участваха над 100 служители на МВР с Бойко Борисов начело.
Под мощния обстрел къщата пламна, връща лентата назад "Труд".

А когато стрелбата утихна, се установи, че Чакъра е загинал. Борисов публично пое отговорност за случилото се. Пресцентърът на МВР съобщи, че издирваният престъпник се е самоубил.

Образуваното досъдебно производство беше прекратено със заключение, че ченгетата не са извършили престъпление. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямат вина.

През февруари т.г. обаче Европейският съд по правата на човека осъди България да плати 50 000 евро на вдовицата и синовете на загиналия. Мотивите: нарушено е правото му на живот, властите не са приложили стандарта за "абсолютна необходимост" при употреба на сила. Евросъдът посочи и че в България не е имало ефективно разследване на случая.

Веднага след присъдата от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото. Вместо да го повери отново на пловдивските магистрати, които го бяха прекратили, обвинителят №1 разпореди с него да се заемат софийските военни прокурори.

В хода на разследването сега се установява дали полицията на времето е превишила правомощията си. За отбелязване е, че по закона за МВР отрядът на баретите тогава беше подчинен на вътрешния министър, а не на главния секретар.

Всички участващи в спецоперацията маскирани командоси от отряда за борба с тероризма са призовани на разпит. Досега те не са давали показания с обяснението, че тяхната самоличност не бива да се разкрива от съображение за сигурност.

"По разследването е изготвен график за разпити и почти всеки ден участници в акцията дават показания", потвърди магистрат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5760 |25.10.2013 Найденов бесен от военния бюджет за 2014 . 16| 5686 |21.10.2013 Военни охраняват границата ни от бежанци? . 7| 5251 |16.10.2013 Найденов: Военните са с най-много орязани права . 1| 6158 |24.09.2013 Голям пожар над Казанлък предизвикаха военни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads