Реклама / Ads
6| 6611 |05.08.2010 НОВИНИ

Военният министър прескочи Първанов в стил "Румяна Желева"

.
Аню Ангелов
Държавният глава разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба "Военна информация", за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура. Той сравни случая със скандала за разжалване наши посланици, който пламна между "Дондуков" 2 и бившия външен министър Румяна Желева.
 

Това съобщиха от прессекретариата на президентството. Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация.
През април-май 2010 г. президентът е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба "Военна информация" да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник. Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция държавният глава е обосновал и пред премиера, се казва в съобщението.

Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Първанов даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба "Военна информация", което се разминаваше с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерски съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения). С това държавният глава най-вероятно визира Румяна Желева, която предлагаше на правителството без съгласуване с президента да бъдат освободени бившите посланици в Турция и САЩ заради изборни нарушения.

Острата реакция на Президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствения правилник на Министерски съвет.

Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не приподписва като деловодител решението на МС. Очевидно министърът грубо е подвел Министерския съвет и се опитва да заблуди обществото, се казва още в съобщението.

Решението си по случая държавният глава ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.

Вчера Аню Ангелов заяви, че е изпратил официално предложение за съгласуване с президентската администрация, но още не е получил отговор. „Тъй като постът трябва да бъде зает от 1 септември, внесох предложението за комодор Гагашев в Министерския съвет, защото няма време", мотивира се министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6097 |05.08.2010 Ат. Атанасов: Съветник на Първанов чрез ДКСИ пробил системата на НАТО . 13| 5739 |02.08.2010 Първанов до БСП и ДПС за отпуските, праща ги в Конституционния съд . 44| 6598 |02.08.2010 Н. Куцкова: Министър посяга върху един от трите стълба на държавата . 6| 5753 |30.07.2010 Министър Трайков брани EVN, бърка географията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads