Реклама / Ads
1| 5224 |01.12.2010 НОВИНИ

Военните медици си избраха за химн марш на Щраус

.
Военните ни медици вече имат свой химн. Те си избраха марша „Festmarsch” на Йохан Щраус – син, написан специално в чест на България и Деня на обявяването на нейната независимост - 22 септември 1908 г. За химна на военните лекари се разбра днес, когато Военномедицинска академия празнува своята 119-годишнина.
 

От ВМА припомниха един малко известен факт, че Йохан Щраус – син (1825-1899), наречен още Кралят на валса, композирал общо 18 оперети и 145 валса, посвещава две от тях на България. През 1882 г. изтъкнатият композитор се премества от Виена в Сакскобургготското херцогство. В знак на благодарност към херцогското семейство композиторът посвещава свои произведения на негови членове, включително и на българската княжеска двойка.

Йохан Щраус – син, пише марша „Festmarsch” в чест на княз Фердинанд I Български, който звучи по време на неговото коронясване за цар на българите на 22 септември 1908 г. , когато в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест е провъзгласена независимостта на България. Кралят на валса посвещава и един от най-мелодичните си валсове - „Hochzeitsreigen” на княжеската двойка.

Днес маршът ще звучи в чест на празника на военните ни медици.

Във Военномедицинска академия работят високо квалифицирани кадри - специалисти от всички области на медицината, с богат опит от участията си във военни и хуманитарни мисии в различни точки на света.

През изминалото деветмесечие на 2010 г. в многопрофилните болници за активно лечение (МБАЛ) в структурата на ВМА са извършени 195 491 амбулаторни прегледа, от които в МБАЛ-София – 109 553. Близо ¼ от прегледите са по спешност. Почти половината от прегледите са на военнослужещи и цивилни служители в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Следват прегледите на здравноосигурени лица, които постъпват за болнично лечение по клинични пътеки на НЗОК и прегледите по спешност.

От началото на годината до края на септември от диагностично-лечебна дейност в болниците в структурата на ВМА са реализирани приходи от общо 29 616 465 лв, от които 26 003 560 лв са от лечение на пациенти по клинични пътеки на НЗОК, сочи статистиката на ВМА.


Над сто военни медици в момента участват в различни болници и контингенти зад граница – Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия и др., припомниха от ВМА. През януари военномедицински екип замина на хуманитарна мисия в Хаити в помощ на пострадалите от земетресението на островната държава. През цялата година сертифицираното от НАТО авиомедицинско звено участва в медицински евакуации на български граждани от различни точки на света.
ВМА е на първо място в рейтинговата класация за граждански одит и удовлетвореност на пациентите на Българската асоциация за закрила на пациентите и е предпочитано място за лечение на населението от цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6428 |07.10.2010 137 избраха Пенчев за омбудсман на България . 26| 9070 |07.08.2010 Полицаи съветват простреляни да не си вадят медицинско; те готови с жалба срещу МВР . 9| 6052 |30.07.2010 Цветанов: Битите от полицаи в Кърджали не са си извадили медицинско . 1| 4541 |12.07.2010 Високи такси за медици вдигнаха студенти на бунт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads