Реклама / Ads
6| 5696 |26.08.2013 НОВИНИ

Военното НДК отива на съд

.
Спор за авторски права бави преустройството на военното НДК, което по план трябва да приюти съдебните зали на Софийския районен съд и прокуратурата. Авторът на първоначалния проект обвини правосъдното министерство, че е погазило авторските му права с открита обществена поръчка.
 

Случаят отива в апелативния съд. Спорът с авторските права на военното НДК не е прецедент, подобен казус е възниквал и при проектирането на българския Лувър, припомнят архитекти.

Въпреки заплахите за стачка, съдиите от районния съд ще трябва да почакат още докато се настанят в придобилото печална слава военно НДК. След като не успя да го продаде, военното министерство го прехвърли на правосъдното. На свой ред, там откриха обществена поръчка за преустройството на комплекса за 9 милиона лева. Фирмата проектирала сградата обаче поде съдебна битка за авторски права.

„Министерство на правосъдието ще трябва да заплати обезщетението за нарушаване на авторските права - има неточности и лъжи в тръжната документация които занижават разходите”, посочи арх. Марин Бакалов, ръководител на проекта.

От правосъдното министерство заявиха, че проведената процедура била напълно прозрачна и отказаха повече коментари по казуса, предаде бТВ. От консорциумът, спечелил търга обясниха, че им трябват 5 месеца след издаването на строителното разрешение, за да преустроят кинозалата на армейския комплекс в съдебна палата с 35 зали.

„Притеснява ме доколкото се губи ценно време за извършване на строителство, а по отношение на това дали колегите имат основание или не - аз не мога да взема отношение водят се преписки и съдебната инстанция ще трябва да определи кой има право”, посочи арх Димитър Динев – ръководител на проектантския екип към консорциума.

Идейният проект вече е внесен в направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община, но по думите на арх. Влади Калинов от общинското дружество „Контрол на строителството” още няма категорично становище.

Междувременно Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е изпратила писмо до общината, да не съгласува проекта за преустройство на комплекса, заради спора с авторските права. Калинов допълни, че писмото е указателно и няма задължителен характер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7354 |03.08.2013 Полицаи отиват на море масово и под строй . 13| 6014 |01.08.2013 Министър на Борисов отива в реформаторския блок . 42| 6044 |31.07.2013 Реформаторският блок: Обявяваш икономиката в рецесия, а отиваш на море . 4| 5305 |30.07.2013 Папазов: БДЖ си отива, ако не предоговорим задълженията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads