Реклама / Ads
7| 4106 |27.11.2018 НОВИНИ

Военното положение в Украйна засяга и областите с българи

.
МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна във връзка с въвеждането на военно положение в 10 области в страната. От министерството предупреждават, че са възможни ограничения на правата и свободите на гражданите, включително свободното придвижване и неприкосновеността на телефонната и електронната кореспонденция.
 

Украйна обяви военното положение заради сблъсъка между руски и украински бойни кораби в Черно море - първият открит военен сблъсък между двете страни след анексията на Крим от Русия преди 4 години.

 

От Виницка и Одеска области на юг до Черниговска област на север - общо 10 области по южната и източната граница на Украйна, както и акваторията на Азовско море вече са в режим на военно положение. В някои от тези райони живеят много българи.

 

Указът, одобрен от парламента, вече е публикуван на страницата на украинското президентство и определя срок на военното положение от 14 ч. на 26 ноември до 26 декември.

 

Предвижда се военното положение да бъде изключително в регионите, разположени по границата с Русия, по Приднестровската част на украинско-молдовската граница, покрай Азовско и Черно море. Това са местата, откъдето може да дойде ударът, обяви президентът на Украйна Петро Порошенко.


Режимът предвижда гражданските власти да се заменят от военни, както и предполага множество ограничения на гражданските права, включително военна мобилизация, ограничения на предвижването и комуникациите. Порошенко обяви, че тези мерки няма да бъдат прилагани, освен ако Русия не нападне Украйна.

 

След инцидента с пленените три украински кораба в Черно море Русия обвинява Украйна в нарочни провокации и свърза военното положение с политически цели на Порошенко.


Днес районният съд в Симферопол постанови два месеца арест за първия от 24-мата пленени украински моряци. Руските спецслужби публикуваха и видео с разпити на трима от моряците.

 

Москва твърди, че моряците са от украинските спецслужби и са действали по заповед на Киев. Киев настоява, че показанията на моряците са изфабрикувани под натиск.

 

Докато двете страни продължават с взаимните обвинения, се засилиха призивите към Русия и Украйна за диалог. Турският президент Ердоган заяви, че Черно море трябва да бъде море на мира, а високопоставени политици от Германия, Австрия, Полша и Естония не изключват и нови санкции срещу Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3727 |27.11.2018 Този конфликт между Русия и Украйна е най-тежкият от 2014 г. насам, смята Ек. Захариева . 0| 4336 |27.11.2018 Грешка отменя военното положение в Украйна . 1| 3459 |27.11.2018 В Украйна действа военното положение в 10 области . 0| 4115 |27.11.2018 Путин се чу с Меркел за конфликта с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads