Реклама / Ads
4| 3507 |20.01.2021 НОВИНИ

Войн Божинов, РЕГО: Между ГЕРБ и БСП ще е голямото съзтезание на предстоящите избори

.
Войн Божинов
Управляващите нямат волята да защитят националния ни интерес в преговорите със Р Северна Македония докрай, казва още д-р Войн Божинов от институт „Рего”
 

„Диалогът между България и РС Македония е в задънена улица. Управляващите не успяха да представят нашата гледна точка на другите страни-членки на ЕС. Няма и политическа воля да се защити националния интерес докрай. Българските управляващи имат много да се учат от гръцката дипломация. Нашата политика криволичи и в момента берем плодовете на това поведение”, силно критикува българската страна в преговорния процес за еврочленството на съседката ни по България он еър историкът д-р Войн Божинов от институт „Рего”.


Д-р Божинов иронично коментира и кадровия потенциал на управляващите: “Онзи ден, когато станаха трагичните събития в Хърватия, чух дамата, която ръководи нашата външна политика да казва, че сме „подпомогнали земетресението“ със 100 хиляди евро. Ако бях на място на земетресението, щях много да се зарадвам. С такива кадри далеч няма да стигнем. Нужна е повече компетентност”.


Мнението на историка е, че договорът между България и РС Македония е бил подписан под външен натиск, заради присъединяването на македонците към НАТО и България се е подписала под един нескопосан документ. “Тогава къде са българските национални интереси?”, риторично попита д-р Войн Божинов.


“Ако бъде направен компромис, той ще бъде направен от сега управляващите, а не от ново правителство. Всички си спомняме, че Борисов заяви, че България не може да приеме в наименованието на Република Македония да бъде сложено Северна, когато те преговаряха с гърците. Ето какво стана”, посочи д-р Божинов.
В анализа си той подчерта, че България е на такъв вододел, че ние не защитаваме само нашата национална идентичност, а и нашата териториална цялост. Божинов припомни, че по време на гражданската война в Македония през 2001г. част от македонските управляващи са имали идея да се разменят територии - ние да дадем западната ни страна на албанците и да бъдем компенсирани с Пиринска Македония: “Въпросът е да задържим това, което имаме”, бе категоричен експертът.


“Не завиждам на българските колеги, които са в комисията с РС Македония. Мнозина от тях съзнават, че са се качили на един историографски „Титаник“, защото рано или късно някой ще си измие ръцете с тях”, предупреди Божинов.

“Битката ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това са двете големи формации в българското политическо пространство. Другите партии и движения ще бъдат на втори план”, прогнозира резултатите на предстоящия парламентарен вот Войн Божинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4349 |16.01.2021 ”Ливърпул” срещу ”Ман юнайтед” - войната продължава. Милиони са затаили дъх . 4| 3471 |16.01.2021 Протест на танцовите школи в София и Варна. Искат край на двойния стандарт . 11| 4158 |12.01.2021 БСП и Радев не водят война . 15| 8451 |07.01.2021 Китай обяви пълна бойна готовност за война веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads